Lavrov u Beogradu: S čelnicima Srbije razmotrit će stanje na Balkanu

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić istakao je danas, po dolasku šefa ruske diplomacije Sergeja Lavrova u dvodnevnu posjetu Beogradu, da je taj događaj još jedan korak u razvoju političkih odnosa dvije bratske i prijateljske zemlje.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov započeo je danas dvodnevnu posjetu Srbiji, polaganjem vjenaca na spomenike osloboditeljima Beograda u Drugom svjetskom ratu, javljaju beogradski mediji, a prenosi Hrvatski Medijski Servis.
– Ruska Federacija i Srbija imaju potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu i želimo naše odnose i nadalje razvijati u duhu prijateljstva – rekao je Dačić po slijetanju ruskog ministra vanjskih poslova na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”.
Srpski narod i vlada, kako je istakao Dačić, šefa ruske diplomacije, koji se nakon tri godine ponovo nalazi u posjeti Srbiji, dočekuju s velikom radošću. U kratkom obraćanju novinarima, Lavrov je istakao da visoko cjeni stav Srbije koja želi ujedinjenje, a ne razdvajanje u Europi, jer, kako je rekao, Rusija želi da sve zemlje EU i Euroazije budu u zajedničkom gospodarskom i humanitarnom prostoru.
Lavrov se, kako piše beogradski Blic, odgovarajući na pitanje novinara jednog stranog medija, nakratno osvrnuo i na situaciju u Ukrajini, i uputio poruku vladi u Kijevu.

– Već smo rekli ono što im imamo reći, ukrajinsko rukovodstvo mora zaustaviti nasilje i pozabaviti se plinskim pitanjem, i sve karte su na toj strani stola – rekao je Lavrov.
Kako je najavljeno iz Ministarstva, Dačić i Lavrov će imati sastanak u utorak, kada će biti potpisan i Plan konsultacija između Ministarstva vanjskih poslova Srbije i Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije za razdoblje 2015-2016. godine.
Tijekom posjete Beogradu Lavrov će, kako je najavljeno u Moskvi, imati susrete s premijerom Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Tomislavom Nikolićem.

– Tijekom posete bit će detaljno razmotreni svi aspekti bilateralnih odnosa, procenjen tijek realizacije postavljenih zadataka, određeni novi pravci suradnje – rekao je u Moskvi službeni predstavnik ruskog Ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Lukaševič.
Posebna pažnja bit će posvećena unapređenju političke suradnje u duhu Deklaracije o strateškom partnerstvu između Srbije i Rusije, koja je bila potpisana 24. svibnja prošle godine u Sočiju, dodao je glasnogovornik ruskog MSP.

Također, vodit će se sadržajna diskusija i o međunarodnim pitanjima, uključujući situaciju na Balkanu.
Važno mesto u dijalogu s Beogradom tradicionalno zauzima ekonomska suradnja, ističe Lukaševič, napominjući da ona postupno jača.
Obim trgovinske razmjene prošle godine, prema podacima Državne carinske službe RF, dostigao je dvije milijarde dolara, što je 15 posto više nego 2012, a taj trend se nastavlja.
Pažnja će posebno biti posvećena projektu “Južni tok”, ali rekonstrukciji srpskih željeznica uz pomoć ruskog kredita od 800 milijuna dolara.
Lukaševič je podsjetio da uspešno radi i rusko-srpski humanitarni centar u Nišu, koji je svoje potencijale pokazao za vrijeme katastrofalnih poplava koje su nedavno pogodile Srbiju.
Ruski stručnjaci su evakuirali iz poplavljenih oblasti oko tri tisuće civila i dostavili više od 100 tona humanitarne pomoći, prenosi Itar-tass.
– Uzimajući u obzir tjesne povijesne i duhovne veze između dvije zemlje i dva naroda, posebnu pažnju pridajemo čitavom nizu manifestacija u vezi sa stogodišnjicom od početka Prvog svjetskog rata i 70-godišnjicom od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu – zaključio je Lukaševič./HMS/

Najnovije