RUSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Lavrov otkrio zašto je Iran oborio ukrajinski zrakoplov

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da se nenamjerno iransko obaranje zrakoplova ukrajinske zrakoplovne prošle nedjelje dogodilo u trenutku kada je Teheran strahovao zbog izvještaja o naprednim američkim borbenim avionima u tom području.

“U iranskom pograničnom području u to vrijeme u zraku je bilo najmanje šest aviona F-35. Ove informacije tek trebaju biti verificirane, ali želim podvući nervozu koja uvijek prati takve situacije”, rekao je Lavrov, a prenio Reuters.

Iransko obaranje zrakoplova na letu 752 Ukraine International Airlinesa, u kojem je poginulo svih 176 osoba, dovelo je do višednevnih prosvjeda protiv vlasti, a nakon što je iranska vojska priznala da je slučajno oborila zrakoplov.

Lavrov je na svojoj godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi incident nazvao ljudskom greškom i rekao da ne pokušava nikoga opravdati za ono što se dogodilo.

Ali rekao je i da je važno razumjeti kontekst i da se incident dogodio nekoliko sati nakon iranskog raketnog napada na američke baze u Iraku, kada su iranske snage bile spremne za neku vrstu američke vojne odmazde.

“Postoje informacije da su Iranci očekivali još jedan američki napad, ali nisu znali u kojem obliku bi se mogao dogoditi”, rekao je Lavrov./Tanjug/HMS/

Najnovije

PROPALI BOŠNJAČKI POLITIČAR

Armenci u panici- Lagumdžija odlučio slijediti Erdogana, stao na stranu Azerbejdžana

Bivši ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine,  bivši predsjednik SDP-a BiH, tvorac projekta majorizacije Hrvata u FBiH, "politički otac" Željka Komšića, a odavno već...