Hrvatski Medijski Servis

LAVROV: Bilo kakve izmjene Daytona moguće samo uz suglasnost oba bh. entiteta

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas u Banjoj Luci da se Ruska Federacija čvrsto zalaže za poštivanje Daytonskog sporazuma, protivi se njegovoj reviziji, kao i da nema ništa protiv težnje balkanskih država, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, ka članstvu u Europskoj uniji, ali i da razvijaju veze s državama za koje one smatraju da je to potrebno.

Nakon sastanka s entitetskim predsjednikom Miloradom Dodikom i drugim dužnosnicima RS-a, Lavrov je rekao da Rusija nije pokušavala promijeniti Daytonski sporazum, niti, kako je dodao, očuvati elemente protektorata nad BiH, već se u svim međunarodnim institucijama bori za očuvanje osnovnih principa ‘Daytona’.

– BiH je, uskladu s Daytonskim sporazum, priznata kao neovisna i suverena i samostana država – rekao je Lavrov i dodao da smatra nedopustivnim mogućnost da „Zapad imenuje visokog predstavnika BiH, koji smije ukidati bilo koje odluke postignute u izravnom dogovoru tri naroda“.

Ponovio je da su bilo kakve izmjene Daytonskog sporazuma moguće samo uz suglasnost oba bh.entiteta i tri naroda.

– Stalno vidimo prvrženost Dodika Daytonskom sporazum… Nedopustive su akcije raznih vanjskih igrača, koji pokušavaju narodima na Balkanu nametnuti vještački izbor – ili ste s nama ili s Ruskom Federacijom – rekao je on.

Dodao je i da Rusija želi ostati u onom Vijeću Evrope, u kojem su sve zemlje ravnopravne i nijedna ne može biti diskiminisana.

On je rekao da je imao danas korisne sastanke u Sarajevu, kao i u Banjoj Luci.

Odgovarajući na pitanja u vezi s „ruskim utjecajem na Balkanu“, kazao da Rusi ne govore ništa što bi se moglo ocijeniti kao miješanje u odnose u Makedoniji, u kojoj su, kazao je, brojni europski i američki dužnosnici koji „navijaju“ kada je u pitanju referendum u toj zemlji./Fena/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte