Latić: Cerićev uspijeh bio bi poguban za Bošnjake i BiH

U BiH su podijeljena mišljenja o političkom angažmanu Mustafe Cerića. Dužnosnici Republike Srpske, među kojima i entitetski predsjednik Milorad Dodik, nemaju ništa protiv Cerićevog političkog angažmana jer ga smatraju „iskrenijim“ od aktuelnih bošnjačkih lidera. Pri tome aludiraju na navodnu Cerićevu viziju BiH kao nacionalne države Bošnjaka.

„Volio bih da on bude izabran, jer njegova politika nije skrivena. To isto misli i Bakir Izetbegović, samo on nije dovoljno hrabar da kao Mustafa Cerić o tome govori“, rekao je Dodik.

Politički analitičari smatraju da Cerić ne može ostvariti značajne izborne rezultate kako bi ušao u državno Predsjedništvo.. Srđan Puhalo misli da su mu šanse „veoma male“. Članovi bošnjačkih stranaka teško da će glasati za bivšeg reisa, a teško je očekivati da će ga Islamska zajednica podržati. Mislim da Cerić nije najbolje shvatio za šta se kandidira, jer su njegove ingerencije suviše male da bi građanima obećavao Maršalov plan. Budimo pošteni, Bošnjaci još uvijek vole jednog bivšeg maršala“, kaže Puhalo za Deutsche Welle.

Publicista Nedžad Latić tvrdi da bi Cerićev uspjeh na predstojećim izborima imao „katastrofalne posljedice za Bošnjake i BiH“.

„Ulazak klerika u Predsjedništvo BiH definitivno bi Bošnjake sveo na vjersku grupu i razvlastio ih nacionalnih i političkih premisa za europske integracije“, rekao je Latić za Srpsku novinsku agenciju (SRNA).

On tvrdi da bi Cerić, kao bivši reis, svojom kandidaturom „minirao“ Bošnjacima tranzicijski put prema sekularnom i liberalno-demokratskom društvu u BiH, te da je jedan od motiva Cerićevog političkog angažmana „personalni animozitet prema Bakiru Izetbegoviću.“/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

LJUBUŠKI

Dom zdravlja dobio vrijednu donaciju medicinskih uređaja

Vrijedna donacija medicinskih uređaja i zaštitne opreme u srijedu je stigla u Dom zdravlja Ljubuški.Riječ je o donaciji tvrtke Elektro Milas d.o.o. koja je...