Hrvatski Medijski Servis

LAJČAK: EU treba pomoći BiH da stane na svoje noge; potrebno transformirati međunarodno prisustvo

Foto: RAS Srbija

Ministar vanjskih poslova Slovačke te bivši visoki predstavnik Međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak rekao je da EU treba odlučiti hoće li ona iz vana voditi BiH, što bi bila velika greška, ili pomoći BiH da stane na svoje noge, za što je potrebno transformirati međunarodno prisustvo.

Lajčak podsjeća da je u BiH masivna prisutnost međunarodne zajednice.

Kritizirao je Europsku uniju, ukazujući da je politika proširenja postala nepopularna u pojedinim državama članice, zbog čega je proces europske integracije Balkana usporen.

– Ponašamo se malo egoistično. Razmišljamo o nama, a malo o realnim ljudima na Balkanu koji imaju svoje nade. Ako ćemo se baviti samo našom agendom, onda će se zemlje regije baviti nečim drugim, pa će to brzo postati naš problem – upozorio je šef slovačke diplomacije u intervjuu za ORF.

Prema njegovim riječima, regija Zapadnog Balkana se mijenja i napreduje, iako bi bio poželjan brži napredak.

– Moramo priznati da EU pridaje mnogo manje pažnje Balkanu. Tražimo europske reforme, a ne nudimo europsku perspektivu. Crna Gora je, u procesu euroatlantske integracije već postala članica NATO, a EU i naša ponuda gubi u regiji kredibilitet – kritizirao je on.

Ukazao je da zbog toga postoje priče o drugim alternativama, navodeći sve glasnije ideje iz Tirane i Prištine o ujedinjavanju.

– Sve to je rezultat što EU, koja je lider u regiji, nije kredibilna – uvjeren je Lajčak.

On kaže da uvijek postoje druge alternative, ali da nema bolje od EU.

– Griješimo ako mislimo da ćemo na Balkanu imati vlade koje su zagarantirano proeuropske. Našim ponašanjem slabimo te vlade time što ne dajemo podršku i kredibilnu perspektivu. Slabimo ih i jačamo antieuropske snage – naglasio je Lajčak.

S tim u vezi, ocijenio je da je neophodno da EU omogući otpočinjanje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

– Početak pregovora ne znači i članstvo, već početak ozbiljnog procesa uvođenja europskih standarda u tim zemljama, veći utjecaj EU na procese u tim državama. Početak pregovora značilo bi da je EU ozbiljan globalni igrač koji je spreman utjecati na razne događaje u svom susjedstvu – objasnio je on.

Lajčak je podsjetio da je europska integracija politika EU, koja znači da one zemlje koje žele pristupiti moraju igrati po njenim pravilima, ali i da to znači da i Unija mora poštovati ista pravila.

– Nakon što je riješeno pitanje imena Sjeverne Makedonije, što je bio ogroman problem, ako želimo ostati kredibilni nemamo drugu mogućnost nego ih pozvati na početak pregovora. Na Balkanu je prisutna sumnja koliko je EU ozbiljna u svojoj politici proširenja – ukazao je on./Tanjug/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte