LAJČAK: Dayton se može mijenjati na temeljima suglasnosti tri konstitutivna naroda

Ministar vanjskih poslova Slovačke u četvrtak je boravio u BiH, a u Mostaru mu je uručena titula počasnog doktora znanosti, te se susreo s nizom službenika u BiH.

Lajčak je tijekom razgovora za „Dnevni avaz“ u više navrata snažno apelirao na političare u BiH da što prije formiraju organe vlasti.

– Pozivam ih da premaše nesporazume koji nisu principijelnog karaktera, već stvar simbolike, pa možda i kredibiliteta. No, ne vidim to kao razlog zbog kojeg se Vijeće ministara ne može formirati. Trenutno u diskusijama o budućnosti regije, svaki put kada se priča o BiH, prvo što se čuje jeste da u BiH treba konstituirati vlast te da se daju odgovori na Mišljenje Europske komisije – ističe on.

Osvrćući se na predloženi sastav nove Europske komisije, pod vodstvom Ursula von der Leyen, Lajčak skreće posebnu pažnju na jedan bitan detalj:

– Od početka je istaknuto da nova komisija među svojim prioritetima vidi kredibilnu politiku proširenja. To je bitno drugačije u odnosu na ovu komisiju koja odlazi – kaže on.

Zamoljen da prokomentira neke kontroverze u vezi s nominacijom jednog broja povjerenika i njihova zaduženja, šef slovačke diplomacije ističe da „imena nisu bitna u ovoj fazi“.

– Bitna je politika. Sada je vrijeme, dok se nova komisija ne konstituira, dok teče saslušanje povjerenika u Europskom parlamentu… da se šalju signali da proširenje jeste jedan od prioriteta. Vjerujem da ćemo 15. listopada pozvati Sjevernu Makedoniju i Albaniju da otpočnu pregovore o članstvu. To bi bila još jedna snažna poruka – kaže on.

Upitan da prokomentira priče o promjeni Mirovnog sporazuma za BiH, on kaže:

– Dayton se može mijenjati na temeljima suglasnosti tri konstitutivna naroda. S izvornim Daytonom skoro da je nemoguće ući u EU. To je bio dokument kojim je zaustavljen rat, a ne akt za stvaranje funkcionalne države.

Ističe kako ne vjeruje da itko izvana može napraviti promjene Daytona.

– One se mogu dogoditi na temeljima suglasja ljudi u BiH, predstavnika tri konstitutivna naroda – zaključuje Lajčak.

– Mislim da je imenovanje Matthew Palmera za specijalnog američkog izaslanika za Balkan dobra stvar, jer je to signal za EU da se više treba angažirati i biti vidljiva na Balkanu. Jedino što Palmer može ponuditi jeste europska perspektiva. Druge dobre perspektive nema.

Imenovanje Palmera dobra je poruka da Amerika nije zaboravila na ovu regiju i da očekuje da će EU igrati ulogu lidera – smatra Lajčak./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Pronađeno 30 migranata

U Republici Srpskoj pronađeno je 37 ilegalnih migranata, navodi se na sajtu Ministarstva unutarnjih poslova RS.Radi se o licima iz nekoliko afričkih i azijskih...