Hrvatski Medijski Servis

Lagumdžija “zaratio” s Amerikancima: Iskačete iz diplomatskih okvira, nismo mi budale..

Iako šef razvojne agencije i viši savjetnik u američkoj vojsci imaju različite odgovornosti i partnere, obojica smo se osobno uvjerili u nesposobnost vlasti u Bosni i Hercegovini, na svim razinama, da odgovore na potrebe građana. Tragične poplave su obiteljima oduzele dvije najpotrebnije stvari – sigurnost vlastitog doma i produktivno zaposlenje. Ali, političari u BiH su se pokazali nesposobnim ili nespremnim da prate napore međunarodne zajednice, makar i s pola intenziteta, odlučujući da se ponašaju po svom standardnom običaju favoritizma, interesa stranke, tajnih dogovora i prebacivanja krivice na drugog, napisali su na blogu američkog veleposlanstva SAD u BiH direktor Misije USAID-a u BiH David Barth i vojni ataše Scott Miller, pod naslovom “Nečuveno”, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

U blogu dvojice američkih dužnosnika u BiH dalje piše:

Na donatorskoj konferenciji održanoj u srpnju, međunarodna zajednica je osigurala više od 800 milijuna eura u cilju pomoći poplavljenim područjima. Više od 100 milijuna eura od tih sredstava je već potrošeno na humanitarnu pomoć koju je međunarodna zajednica uputila neposredno nakon poplava ili na projekte obnove i oporavka od poplava. Međutim, međunarodne institucije su vlastima BiH osigurale više od pola milijarde eura za pomoć i oporavak od poplava. Malo je šta od tog novca stiglo do ugroženih građana ili općina. Četiri su mjeseca prošla od prvih poplava, a bh. političari niti imaju kakav plan, niti čak ozbiljnu ideju koju bi mogli ponuditi za oporavak. Žrtve poplava skoro ništa nisu dobile osim praznih obećanja i izgovora od svojih lidera. Umjesto toga, ti isti lideri su brzo iskoristili međunarodnu pomoć da napune vreće kojima pokrivaju postojeće rupe u proračunu, koje su nastale kao rezultat njihove politike, a vrlo malo sredstava je otišlo za pomoć poplavljenim. A sada traže preostala sredstva?

Svaki učenik iz poplavljenih područja moći će se ovaj mjesec vratiti u školu, jer su se Europska unija i Ujedinjene nacije potrudile brzo sanirati štete u školama. Tisuće poduzeća i poljoprivrednika će se moći vratiti produktivnom radu jer su se USAID, vlada Švedske, vlada Norveške i druge organizacije potrudile pomoći ponovnom pokretanju biznisa. Osnovna infrastruktura, poput mostova, vodovoda i puteva je brzo popravljena zahvaljujući zajedničkim naporima međunarodne zajednice.
Ali, šta su same bh. vlasti uradile na tom polju?

Jasno je da ima i svijetlih primjera. Oružane snage BiH, osoblje Civilne zaštite, volonteri, angažirali su se hrabro i neumorno u prvim danima nakon poplava. OSBiH i dalje provodi aktivnosti, te sada radi na projektima deminiranja, čišćenja puteva i na obnovi infrastrukture. Ministarstvo financija i Centralna banka su brzo reagirali da bi oslobodili fondove USAID-a s ciljem implementiranja naših najhitnijih projekata. I mi i građani BiH smo im zahvalni na tome.

U poplavljenim područjima su se rafting-klubovi, lokalne grupe, dijaspora i određeni općinski lideri angažirali kako bi jedni drugima pomogli bez obzira na njihovu etničku, vjersku ili političku pripadnost. Nažalost, ova nastojanja ignorirali su političari koji su izgradili osobne imperije ponavljajući priče o tome kako razlike među etničkim grupama ne dopuštaju zajedničko funkcioniranje, priče o prošlim neprijateljstvima i viktimizaciji. Građani ove zemlje to prepoznaju kao političke taktike korištene u prošlosti da bi manipulirali, zavadili i kontrolirali ljude. Građani znaju da njihovi političari koriste zastrašivanje i nesigurnost kako bi izbjegli transparentnost i odgovornost. To teško može biti recept za prosperitetnu i uspješnu budućnost na koju djeca BiH imaju pravo.

Sudija Vrhovnog suda SAD-a Louis Brandeis poznat je po izreci “sunčeva svjetlost je najbolji dezinficijens”. Iako nam svakako treba više sunčeve svjetlosti, on sigurno nije govorio o vremenskim prilikama. Njegova poruka je da transparentnost najbolje osigurava da se javne politike izvršavaju u skladu s javnim interesom. Međunarodna zajednica može opravdati svaki svoj trošak. Mogu li to tvrditi i političari u BiH? Građani znaju istinu i moraju biti spremni zahtijevati više.

Listopadski izbori su prilika da građani iskažu stavove i odaberu budućnost kakvu žele. Poplave su otkrile nebrojene primjere onog najboljeg u reakcijama običnih ljudi u BiH i najgoreg u reakcijama političarima. Građani BiH zaslužuju bolje i za sebe, i za svoju djecu, i unuke. Jedini način da se to dogodi jeste kroz zahtijevanje odgovornosti – i traženje da se tog standarda pridržavaju pobjednici na sljedećim izborima, napisali su na blogu američkog veleposlanstva SAD u BiH direktor Misije USAID-a u BiH David Barth i vojni ataše Scott Miller, pod naslovom “Nečuveno”.

Lagumdžija: Na čiji je račun točno uplaćeno 500 milijuna eura

Iako Barth i Miller u svom blogu nisu spominjali ime ni jednog bh. političara prozvanim se osjetio lider SDP-a Zlatko Lagumdžija, čija stranka DP Vlada Federacijom BiH i participira u ime Bošnjaka u Vijeću ministara BiH. Lagumdžija je na svom blogu napisao da “bh. javnost mora znati da  tvrdnje američkih dužnosnika nisu točne.

– Mogu se složiti s brigom dužnosnika američkog veleposlanstva što pomoć žrtvama od poplava u BiH nije bila pravovremena, što nije stigla do svih onako kako se očekivalo. O tome sam više puta i sam govorio. Nažalost, zaboravili su da spomenu i to da se mi u BiH nismo borili samo protiv poplava, nego i protiv birokratskih nepogoda koje su generirane činjenicom da imamo najsloženiji politički sustav s trinaest nesinkroniziranih razina vlasti i s velikim problemom preklapanja nadležnosti. Bilo bi fer da su podsjetili javnost i na to kako je taj sustav u Daytonu napravljen – istaknuo je Lagumdžija.

No, navodi da ono što kao ministar vanjskih poslova smatra nečuvenim iskakanjem iz diplomatskih normi ponašanja jeste potpuno izvrtanje činjenica kako bi se potkrijepio opasan i pogrešan narativ da su svi političari u BiH isti i uz to nesposobni.

On se slaže s tvrdnjom da su međunarodne institucije stavile na raspolaganje BiH na Donatorskoj konferenciji više od pola milijarde eura, te dodaje da je točno i to da se taj novac ne uplaćuje vlastima u BiH, nego putem međunarodnih organizacija, koje će same ili zajedno s lokalnim vlastima raditi na konkretnim projektima.

– Zaista bih volio da svi koji to znaju, pa tako i Barth i Miller, upoznaju bh. javnost o informaciji na čiji je račun točno uplaćeno 500 milijuna eura i gdje su otišla sredstva koja spominju u svom priopćenju. Odgovorno tvrdim da nisu niti na jednom računu bilo koje institucije u BiH – naglašava Lagumdžija.

On ocjenjuje nevjerojatnim baviti se toliko ozbiljnom temom i davati paušalne ocjene da su donatorska sredstva otišla na krpljenje proračunskih rupa.

Također podvlači da nije točno da vlasti nemaju nikakav plan i nikakvu ideju kako da pomognu žrtvama. Navodi da je Vijeće ministara BiH uplatilo entitetima i Distriktu Brčko 10 milijuna KM. Kao primjer ističe Vladu Federacije BiH koja je svojim odlukama i aktivnostima izdvojila više od 100 milijuna KM za saniranje posljedica katastrofalnih poplava koje su u svibnju i srpnju 2014. godine pogodile BiH.

– Ovo vjerojatno nije sve, ali je pogrešno kazati da nije ništa. Ministarstvo vanjskih poslova BiH radilo je zajedno s Europskom komisijom, UNDP-om, Svjetskom bankom, EBRD-om i svim prijateljskim zemljama širom svijeta na pripremi Donatorske konferencije na kojoj je prikupljeno više od 800 milijuna eura. Urađeno je dosta. Mnogo više za uraditi je pred nama. Zato pozivam i ovom prilikom donatore i prijatelje naše zemlje da obavijeste javnost i domaće nadležne institucije što su poduzeli od onoga što su obećali i rekli da će sami uraditi – kazao je na blogu ministar vanjskih poslova BiH.

On smatra da ne bi bila naodmet bolja koordinacija svih koji u obnovi zemlje mogu uspjeti samo ujedinjeni.

Lagumdžija ih je isto tako pozvao da sve propuste, kao i bilo kakvo netransparentno djelovanje domaćih i međunarodnih institucija, javno i argumentirano objave s svim konkretnim imenima i činjenicama.

– Nismo svi isti. Ni mi, ni oni. Nečuveno je tvrditi da su svi isti. I oni i mi. Hvala svima koji nam pomažu ili to žele, ali to ne znači da nam treba držati predavanje svako onaj tko misli da o nama i našoj zemlji zna više od svih nas. Nismo svi isti. A naročito nismo budale kojima se svako može praviti pametan – zaključio je na svom blogu Zlatko Lagumdžija, napisao je Lagumdžija na svom blogu u odgovoru na blog direktora Misije USAID-a u BiH Davida Bartha i vojnog atašea Scott Millera. / HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte