Lagumdžija obmanuo javnost, priopćenje MONEYVAL-a nije trebalo biti objavljeno do 7.lipnja!

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda (HDZBiH) pročitao je na današnjoj konferenciji za novinare dijelove pisma Jana Kleijssena, šef delegacije Komiteta eksperata Vijeća Europe za sprječavanje pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti (Moneyval) koje značajno demantira tvrdnje aktualnog ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije (SDP), te pojedine SDP-ove delegate u Domu naroda u vezi sa situacijom u kojoj se našla naša država a u vezi s deklaracijom ovog tijela Vijeća Europe, javlja Dnevni avaz.

Prema navodima iz pisma koje je pročitao Bevanda, izvršni tajnik Džon Ringaut John Ringhout tražio je od svojih suradnika da se suzdrže od objavljivanja priopćenja Moneyval-a do 7. lipnja!

– Ovo će vašim vlastima dati priliku da okončaju legislativni proces pri objavljivanju priopćenja Moneyval-a prije nego što dođe poziv u vezi s transakcijama i prije nego što on bude prenesen cijeloj globalnoj mreži i ostalim regionalnim tijelima. Još jednom bih vam bio zahvalan da izvještaj o usvojenim zakonima uputite izvršnom tajniku tako da Moneyval može razmotriti sklanjanje priopćenja za javnost što je moguće ranije. Vjerujem da legislativne procedure mogu biti završene najkasnije do 6. lipnja – stoji u pismu šefa delegacije Komiteta eksperata Vijeća Europe za sprječavanje pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti (Moneyval).

Bevanda je ovo pismo pročitao na upit novinara “Avaza” da prokomentira trenutnu situaciju u kojoj je Lagumdžija optužio predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Dragana Čovića (HDZBiH) da krivac zbog trenutne situacije nije sazvao sjednicu Doma do 1. lipnja. Kao što je poznato u pismu MONEYVAL-a se članicama i drigim zemljama preporučuje detaljne mjere provjera transakcija u i iz BiH.

Sudeći prema sadržaju ovog pisma, Lagumdžija i SDP-ovi delegati su praktično još od petka obmanuli javnost izjavama da će “u nedjelju automatski stupiti na snagu deklaracija Moneyvala koja bi mogla imati nesagledive štete za građane i ekonomiju BiH”, kao i “ako Dom naroda usvajanjem zakona ne isključi automatski pilot, 1. lipnja će nam stići deklaracija čiju objavu nitko neće moći zaustaviti”.

Kako je očito iz dijelova pisma, koje je pročitao Bevanda, ne samo da u nedjelju priopćenje Moneyval-a nije stupilo na snagu, već se ono može ukloniti ukoliko Dom naroda u petak na sjednici potvrdi usvajanje Zakona o spriječavanju pranja novca i terorističkih aktivnosti, te dopuna Krivičnog zakona BiH. Također. iz ovog pisma je očito da je neistina i današnja Lagumdžijina izjava prema kojoj je Moneyval njegovom zaslugom BiH dao pet dana da usvoji potrebne zakone.

Komentirajući Lagumdžijino optuživanje Čovića, Bevanda je kazao da je to “predizborni, zločest i vrlo loš postupak kojem smo svjedočili ovih dana”.

– Opstrukcije traju godinu dana. Ovo je nekorektno i nefer i skretanje pažnje s ove nesreće i s ovim što se događa. Pojedini dužnosnici iz SDP-a bi trebali da se zabrinu da oko toga šta su izjavili – kazao je Bevanda./HMS/

Najnovije