Lagumdžija nakon reakcija iz RS: Pokazali smo usklađenost s vanjskom politikom EU

Veleposlanik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija poručio je da podrška Bosne i Hercegovine dokumentu usvojenom u Vijeću sigurnosti UN-a kojim se Rusija poziva da prekine agresorski rat i povuče svoje trupe iz Ukrajine, govori o usklađenosti bh. vanjske politike s Europskom unijom.

“Nema mira bez države Palestine u miru sa Izraelom – stoji u izjavi EU zemalja članica kojoj se pridružila Bosna i Hercegovina na Vijeću sigurnosti UN o stanju na Bliskom Istoku i Palestini što ponovo govori o usklađenosti naše vanjske politike s EU”, objavio je Lagumdžija, povodom kritika iz RS nakon njegove podrške tom dokumentu.

Podsjetimo srpska članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović zatražila je od ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića da hitno i u što kraćem roku dostavi informacije o okolnostima koje su prethodile, kako je navela, postupku veleposlanika BiH pri UN-u Zlatka Lagumdžije.

Cvijanović u svom zahtjevu traži od Konakovića informaciju je li Lagumdžija, unatoč izostanku suglasnosti Predsjedništva BiH, za svoj postupak imao njegovu ili instrukciju Ministarstva vanjskih poslova.

Inače, spomenutu izjavu kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a jedino Srbija i Rusija nisu podržale./Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img