KVESIĆ: Jedan od najsuvremenijih aparata stigao u mostarsku bolnicu

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar uskoro će se, najvjerojatnije već od nove godine, moči izvoditi i najsloženiji zahvati kada je riječ o liječenju aneurizme, potvrdio je to za Večernji list ravnatelj SKB-a Mostar prof. dr. sc. Ante Kvesić.

Naime, prema njegovim riječima, u bolnicu je već stigao najsuvremeniji aparat za angiodvoranu, a u tijeku je iznalaženje prostora kako bi već za mjesec, mjesec i pol, mogao biti u funkciji.

Sve to pod budnim okom prati i prof. dr. sc. Marko Radoš, vodeći hrvatski radiolog iz KBC-a Rebro u Zagrebu, iza kojeg su brojni uspješni zahvati liječenja aneurizmi (proširenje krvne žile, posebno aorte ili arterija na periferiji). Prvi čovjek SKB-a Mostar s ponosom ističe kako su kompletirali neurokirurgiju, zasigurno jednu od najsloženijih medicinskih grana.

”Odsad je u SKB-u moguće izvoditi i ERCP (endoskopska retrogradna koledopankreatografija), odnosno preciznu i invazivnu metodu prikaza žučnih vodova/ kanala. Dosad su, primjerice, pacijenti u slučaju, laički rečeno, kada “zaglavi” kamenac, morali ići u bolnice u Novoj Biloj, Sarajevu, Splitu kako bi obavili takvu pretragu, a sada to mogu i u SKB-u”, govori Kvesić. Ističe kako su educirali stručnjake za njezino obavljanje. ‘

‘Ono što bih naglasio svakako je i rad na programu transplantacije presađivanja organa. Radimo intenzivno s bolnicama u Republici Hrvatskoj, a tu su već i neki konkretni planovi. Mi, općenito, u BiH, kada je riječ o transplantacijama, nažalost, zaostajemo 40 godina za Hrvatskom ostatkom svijeta. No, cilj nam je ovdje pokrenuti transplantacijski program. Inače, ovom prigodom bih istaknuo kako već sada SKB Mostar zadovoljava 95 posto potreba pacijenata”, dodaje ravnatelj Kvesić.

Najsuvremenija oprema najsloženije metode kojih je, uz stalno obrazovanje liječničkog kadra, u SKB-u Mostar sve više, još jedan su pokazatelj značaja te zdravstvene ustanove koja, je i rad na programu transplantacije presađivanja organa. Unatoč brojnim problemima s financiranjem, drži korak s najvećim regionalnim zdravstvenim centrima.

U prilog tome ide i Kvesićeva potvrda kako je isplata plaća djelatnicima SKB-a, prema novim odrednicama kolektivnoga ugovora osigurana do kraja godine, i to, kako ističe, kroz proračune osnivača bolnice.

Što se, pak, tiče daljnjih koraka, ravnatelj Kvesić još je jednom istaknuo kako se i dalje zalažu da financiranje Sveučilišne kliničke bolnice Mostar ude u proračune županija, odnosno njezinih 111 osnivača, kao i u federalni proračun dodajući kako se nada da će svi koji to trebaju shvatiti što SKB Mostar znači, ne samo za pacijente iz Hercegovine već i iz svih dijelova BiH, ali i susjedne Hrvatske.

Kao ilustraciju navodi da svakoga dana u prosjeku više od 30 vozila hitne pomoći dovozi pacijente na liječenje upravo u tu zdravstvenu ustanovu, prenosi Večernji list./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img