KVESIĆ: Drugi sjede i dobivaju novce za usluge koje mi radimo; zato SKB Mostar ne može poslovati pozitivno

Izvješća koja su jučer prezentirana na sjednici Vlade HNŽ pokazala su kako su četiri zdravstvene institucije poslovale pozitivno u prošloj godini, dok je samo jedna poslovala s gubitkom. Iako nisu objavljena imena tih institucija jasno je kako je riječ o SKB Mostar kada se govori o tome tko je gubitaš.

Iako je tijekom prošle godine uprava SKB Mostar učinila brojne pozitivne pomake i osigurala dodatna financijska sredstva, to nije bilo dovoljno osiguranje pozitivnog financijskog poslovanja. Razlog tomu je činjenica što SKB Mostar i dalje pruža 82 posto bolničkih usluga u ovoj županiji, a dobiva samo 57 posto novca. Ostatak dobivaju RMC “Dr. Safet Mujić” i konjička bolnica, piše Ero.tel.

-Nije ni čudo da poslujemo s gubitkom ako znamo omjere koliko radimo, a koliko novca dobivamo. Jednostavnije rečeno, mi radimo, dok drugi sjede i dobivaju novac za naš rad. Mi smo uspjeli osigurati da plaćamo doprinose za naše djelatnike uz isplatu plaća, osigurati i određena sredstva za povećanje plaća, ali još mnogo toga treba mijenjati ako želimo doći u situaciju sa SKB Mostar posluje pozitivno. A to više ne ovisi od nas nego od vlada koje određuju kako se bolnice financiraju i zakonskih rješenja na temelju kojih zavodi zdravstvenog osiguranja isplaćuju sredstva bolnicama – rekao je za Ero.tel ravnatelj SKB Mostar prof.dr.sc. Ante Kvesić.

Dodao je kako se ozbiljno razmišlja o ukidanju niza usluga u iduće tri godine, što bi dovelo do toga da bolnica posluje s velikom dobiti.

-Mi to još nismo uradili samo zbog pacijenata. Ali na rubu smo da ugasimo dio usluga na vrijeme od dvije do tri godine i bez problema bi poslovali pozitivno. Drugo je pitanje što će biti s pacijentima u tome slučaju, gdje će se liječiti i tko će to u konačnici platiti. Ali ako drugi mogu dobivati novac za svoj nerad, onda ozbiljno razmišljamo da i mi to uradimo. Izgleda da takav model ponašanja u ovome društvu najbolje prolazi – naglasio je ravnatelj Kvesić u izjavi za Ero.tel.

Ponovio je kako je trajno rješenje za funkcioniranje zdravstvenog sustava uvođenje sustava naplate po jedinici pružene usluge, ali Kvesić smatra kako smo i dalje jako daleko od toga.

-Mnogi to ne žele jer bi se otkrilo koliko onda ne rade. Također, postavlja se pitanje bi li pojedinci onda lažno prikazivali broj pruženih usluga, odnosno, potrebne bi bile stroge kontrole sustava. Mnogo toga još treba učiniti kako bi se počela naplata po jedinici pružene usluge, ali samo to može biti rješenje za SKB Mostar. Oni koji rade ne boje se toga sustava – zaključio je Kvesić u svojoj izjavi za naš portal.

Zavodi zdravstvenog osiguranja još uvijek bolnice plaćaju paušalno, a u takvom sustavu izgleda najbolje prolaze oni koji najmanje rade. Barem je tako u HNŽ-u./HMS/

Najnovije

BILL GATES

Slijedi nešto gore od virusa korona

Osnivač "Microsofta" Bill Gates predviđa ekološku katastrofu čije će posljedice nadići štetu od virusa korona. Prema njegovim prognozama, u nekoliko narednih desetljeća planeta će se...