Kurdski borci objavili da su se povukli iz grada na granici s Turskom

Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima objavile su kako su povukle sve svoje borce iz graničnog grada Ras al Aina u okviru američki posredovanog dogovora o povlačenju iz sigurne zone koju Turska želi uspostaviti uz svoju granicu.

“Nema više naših boraca u gradu”, priopćio je glasnogovornik SDF-a Kino Gabriel. Sirijski pobunjenici koji su u savezništvu s Turskom i koji su prošli tjedan preuzeli kontrolu nad većinom Ras al Aina ranije su objavili da su snage kurdskog YPG-a i dalje u 30 posto tog grada.

Sirijski opservatorij za ljudska prava, nevladina organizacija sa sjedištem u Londonu, izvijestio je da se iz tog grada povuklo oko 500 boraca SDF-a nakon što su iz grada iznijeli ranjene i tijela poginulih te da je SDF u potpunosti napustio Ras al Ain.

Ankara kaže da će se držati obećanja

SAD i Turska su dogovorili petodnevno primirje kako bi se omogućilo povlačenje kurdskih snaga.

Ankara je Washingtonu poručila kako očekuje da će se držati obećanja i neće koristiti taktiku odugovlačenja kako bi zaustavila tursku ofenzivu na sjeveroistoku Sirije.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je kako će se ofenziva nastaviti ako se povlačenje ne dovrši u tom roku.

Republikanski senator Lindsey Graham, koji je kritizirao američkog predsjednika Donalda Trumpa nakon što je on odlučio povući američke snage sa sjeveroistoka Sirije iako je njegov pobornik, rekao je kako vjeruje da sada postoje “povijesna rješenja ako se karte odigraju dobro”.

Graham je za Fox News otkrio da je nakon razgovora s američkim predsjednikom optimističniji po pitanju rješenja koja će jamčiti sigurnost i Turskoj i Kurdima.

“Sve sam optimističniji oko mogućnosti da u Siriji, ako dobro odigramo, dođemo do nekog povijesnog rješenja koje nam je godinama izmicalo”, rekao je Graham./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

POKAZAO NEPOŠTOVANJE

Liverpoolu su sinoć pljeskali svi igrači Cityja osim B. Silve

Liverpool je jučer na Etihadu odigrao svoju prvu utakmicu kao prvak Engleske.Kako dolikuje tradiciji, igrači protivničke momčadi prije utakmice dočekuju nove prvake aplauzom u...