Sve vijesti

HNK Mostar

Krug 99: Postaviti spomenik i Ferdinandu i Gavrilu

Potrebno je da iz Sarajeva svjetskoj javnosti ode poruka da je Sarajevski atentat događaj koji je po svojim posljedicama bio katastrofalan, i da se čuva mir po svaku cijenu – izjavio je prof. dr. Zijad Šehić, uvodničar nedjeljne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” u Sarajevu o temi “Između ideologije i znanstveno utemeljene interpretacije Sarajevskog atentata 1914. godine”.

Naglasio je da o sarajevskom atentatu želi razgovarati s povijesnog a ne političkog aspekta. Sarajevski atentat poslužio je kao povod za izbijanje Prvog svjetskog rata, do tada najvećeg u povijesti čovječanstva.

Gavrilo Princip, član organizacije “Mlada Bosna”, izvršio je atentat na austrougarskog prijestolonasljednika i nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju 28. lipnja1914. godine u centru Sarajeva.

Atentat je Austro-Ugarskoj, uz podršku carske Njemačke, poslužio kao izgovor za napad na Srbiju što je rezultiralo uključivanjem složenih mehanizama savezništva, a to je dovelo do Prvog svjetskog rata, tada nazvanog Veliki rat.

U povijesnom smislu, kaže Šehić, poprilično je utemeljeno da je Sarajevski atentat bio teroristički čin.

– Međutim, tumačenje terorizma u to doba i u današnje doba potpuno je različito – smatra Šehić.

Ovom prilikom, član “Kruga 99” Jakob Finci je izrazio mišljenje da atentat na Franca Ferdinanda očito nije mogao rezultirati onim za što se borila “Mlada Bosna”.

– Gavrilo Princip je sam na suđenju rekao da je terorista, te da ga je jako grizla savjest, ne zato što je ubio Ferdinanda već zato što je ubio njegovu ženu Sofiju – rekao je Finci.

Predsjednik “Kruga 99” Adil Kulenović smatra da je izuzetno važno da se u pristupu onoga što sam događaj jeste priđe sa znanstvenom dokumentacijom jer, ističe, svako ideologiziranje može dovesti samo do negativnih posljedica.

Naveo je i da Sarajevo može “sutra” napraviti spomenik i Principu i Ferdinandu na način da to predstavlja novu kulturu u kojoj se o povijesnim činjenicama govori samo s povijesnog aspekta./Fena/HMS/

Najnovije