KRŠENJE ODLUKE USTAVNOG SUDA: Osmica uz suglasnost Zvizdića određuje koga će OSA tajno pratiti

  1. Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić Osmica već skoro dvije i pol godine uz suglasnost predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića odobrava tajno praćenje i snimanje u skladu s odredbama Zakona o OSA-i koje je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim još 1. lipnja 2017. godine.

Sporne odredbe zakona kažu da “upotrebu mjera tajnog praćenja može odobriti generalni direktor uz suglasnost predsjedatelja Vijeća ministara BiH ako bi odgađanje prouzrokovalo nepopravljivu štetu po sigurnost BiH”. Ustavni sud je ove odredbe proglasio neustavnim i naložio Parlamentu BiH da ih u roku od šest mjeseci promijeni, ali to nikada nije urađeno zbog čega je Ustavni sud 31. svibnja prošle godine “utvrdio da Parlamentarna skupština BiH nije izvršila Odluku Ustavnog suda BiH” i u skladu s Pravilima suda o tome obavijestio Tužiteljstvo BiH.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti članka 78. stavak 3., 4. i 5. Zakona o OSA-i BiH podnijela je tadašnja i sadašnja članica Kolegija Zastupničkog doma Parlamenta BiH i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto. Ona je u apelaciji istaknula da “osporene odredbe propisuju poseban slučaj odstupanja od načela nepovredivosti tajnosti pisama i drugih sredstava općenja, pravdan razlozima hitnosti, kada se mjera tajnog praćenja ne nalaže na osnovu odluke suda, već na osnovu odobrenja generalnog direktora Agencije, uz suglasnost predsjedatelja Vijeća ministara”.

– Miješanje u Ustavom zagarantirana prava pojedinaca od strane izvršne vlasti mora biti podložno efikasnoj kontroli koju, po pravilu, treba vršiti sudstvo zbog toga što sudska kontrola pruža najbolje garancije neovisnosti, nepristranosti i pravilnosti postupka. Mjere nadzora nad tajnošću prepiske i drugih sredstava komuniciranja pružaju mogućnost za različite vrste zloupotreba u prikupljanju i obradi podataka o građanima i pravnim osobama. Ove mjere mogu obuhvatiti i vrlo širok krug osoba budući da njima mogu biti obuhvaćene ne samo osobe u odnosu na koje su mjere određene već i svi koji su s njima imali komunikaciju – navodi se u apelaciji.

I tako dok iz Sarajeva dižu histeriju jer RS slavi 9. siječanj, iako je Ustavni sud BiH taj praznik proglasio neustavnim, u tom istom gradu uveliko se ne poštuju presude tog organa pa se zakon nesmetano krši godinama, piše Glas Srpske.

Dugogodišnji radnik službi sigurnosti Neđo Vlaški kaže da je OSA BiH odavno iznad zakona i bez nadzora, ističući da bi u bilo kojoj zemlji na svijetu, osim u BiH, bio šok kada bi se utvrdilo da obavještajna služba radila po neustavnom zakonu.

– OSA skoro dvije i pol godine radi bez ikakvog nadzora. Nakon što je Ustavni sud uvažio apelaciju Borjane Krišto i proglasio neustavnim nekoliko članaka zakona, OSA je nedugo poslije toga ostala i bez parlamentarne kontrole, jer je smijenjen Nikola Špirić s mjesta predsjedatelja Zajedničke parlamentarne komisije za nadzor nad radom OSA-e. Savjetodavna-obavještajna služba Vijeća ministara nikada nije profunkcionirala u punom kapacitetu, tako da je služba praktično bez kontrole – kaže Vlaški.

Namjerne opstrukcije

Lider Ujedinjene Srpske i predsjednik Srpskog kluba zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Nenad Stevandić kaže da je kršenje Zakona o OSA-i jedan od razloga neformiranja vlasti na razini BiH.

– Iz Sarajeva opstruiraju proces formiranja novog Vijeća ministara kako bi i dalje mogli nekažnjeno i neovlašteno prisluškivati. Pri tome nisam primijetio da se bilo tko iz međunarodne zajednice zapitao zašto se ne provodi presuda Ustavnog suda – kaže Stevandić./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije