PAKET DEMOGRAFSKIH MJERA VLADE ŽZH

Kroz pronatalitetne mjere posuškim obiteljima u 2022. isplaćeno oko 1.400.000 KM

Zbog demografskih izazova s kojima se susreće naša zemlja, Vlada Županije Zapadnohercegovačke predstavila je paket značajnih odluka, priopćeno je u petak iz Općine Posušje.

Iz Centra za socijalni rad Posušje su naveli kako je jedna od novčanih potpora bila upućena ženama-majkama koje nisu u radnom odnosu gdje je visina novčana naknade do travnja 2022. iznosila 250 maraka mjesečno u trajanju od 6 mjeseci. Od travnja je taj iznos povećan na 350 maraka mjesečno u trajanju od godinu dana.

“Tu je i jednokratna novčana potpora za opremu novorođenog djeteta u iznosu od 300 maraka, odnosno 500 maraka, ovisno o radnom statusu majke. Temeljem prve navedene mjere u prošloj godini izdato je 49 rješenja za žene-majke u radnom odnosu i za tu namjenu izdvojeno je 344.382 maraka, a za nezaposlene žene-majke 111 rješenja, odnosno iznos od 215.850 maraka”, dodaju iz Općine.

Kada je riječ o navedenim jednokratnim novčanim potporama za opremanje novorođenog djeteta u kategoriji od 300 maraka izdata su 72 rješenja i za tu namjenu izdvojeno je 21.600 maraka, dok je za kategoriju nezaposlenih majki koje ostvaruju 500 maraka izdato 111 rješenja i 77.100 maraka.

Kroz pronatalitetni paket Vlade ŽZH stoji i odluka o dodatku za treće i svako sljedeće dijete u obitelji u iznosu od 500 maraka mjesečno, do sedme godine života djeteta.

Iz posuškog Centara za socijalni rad su rekli kako je očekivano već od rujna vladao veliki interes za ostvarivanje navedenih prava te shodno tome uslijedio je velik broj zahtjeva koje su zahvaljujući dobroj organizaciji djelatnika u Centru za socijalni rad Posušje, zaprimali i rješavali u najkraćem mogućem roku te po tom pitanju nije bilo primjedbi.

U listopadu je 395 osoba ostvarilo pravo na naknadu od 500 maraka, mjesec kasnije 398, da bi prosinac zaključili s novih 397 osoba. Za navedena tri mjeseca isplaćeno je 595.000 maraka.

“Ovo nisu jedine mjere koje se odnose na financijsku potporu obitelji. Tu je i dječji dodatak koji je po prvi put ove godine definiran jedinstvenim iznosom od 103,17 maraka na teritoriju FBiH. Jedan od uvjeta za njegovo ostvarivanje je taj da ukupni mjesečni prihodi po članu zajedničkog kućanstva ne prelaze 40 posto najniže plaće”, podvukli su iz Općine Posušje.

U Posušju je trenutno 900 korisnika po ovom osnovu kojima će se predviđeni novčani iznos isplaćivati od dana priznavanja prava na dječji dodatak.

Općina Posušje je kroz proračunska sredstva predvidjela jednokratne pomoći za obitelji s novorođenim trećim i svakim sljedećim djetetom u iznosu od 500 maraka, odnosno 1000 maraka. U prošloj godini izdvojeno je 33.000 maraka, a mjerom je obuhvaćeno 49 obitelji.

“Općina Posušje ali i Županija Zapadnohercegovačka, među rijetkim općinama i županijama u BiH bilježe pozitivne trendove kada se govori o prirodnom prirastu, što ohrabruje i daje nadu kako će se ovakvim mjerama pozitivna statistika održati i u godinama pred nama”, zaključeno je u priopćenju./HMS/

 

 

Najnovije

STUTTGART

Pretres u Mercedesu zbog sumnje na korupciju

Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu, pored Stuttgarta, pretreseni su u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru...