“Krleža, Andrić i bosanski krstjani”

U dvorani Hrvatskog doma u Kiseljaku sinoć je u sklopu kulturne manifestacije ‘Hrvatsko proljeće središnje Bosne’ prof. dr. Perina Meić održala  predavanje na temu ‘Krleža, Andrić i bosanski krstjani’.

Okupljene su pozdravili Irena Mrnjavac, kordinatorica projekta, Goran Lulić, predsjednik Županijskog odbora Mladeži HDZ BiH i Lidija Bradara, predsjednica
Županijskog odbora HDZ BiH.

Profesorica Meić u sklopu svog predavanja pojasnila je povezanost bogumila, bosanskih krstjana i crkve, te definirala način pisanja Andrića i Krleže o tim temama teme, zaključivši da njihov književni opus ne predstavlja nikakve znanstvene dokaze, a iste trebamo tražiti u materijalnim oblicima kao što su stećci, koji, unatoč zapuštenosti i nebrizi, kriju veliko blago.

Predavanju je nazočilo više od 100 zainteresiranih za ovu temu, a u glazbenom dijelu programa nastupila je 13-godišnja flautistica iz Travnika Anđela Martić.

Dr. Perina Meić redovita je profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, doktorirala je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, i autorica je više knjiga i znanstvenih članaka koje se bave teorijom i analizom književnosti.

Podsjetimo, kulturna manifestacija ”Hrvatsko proljeće središnje Bosne” započela je scenskim čitanjem drame ”7” u Novom Travniku, nastavila se izvedbom predstave ”Šuti i trpi li kako hoćete”, te održavanjem predavanja profesorice Meić u Kiseljaku.

Manifestacija će trajati do sredine lipnja, a svaka općina Središnje Bosne ugostit će po jedan ili više događaja kao što su tribine, predstave, okrugli stolovi, predavanja, klapske večeri…

Organizator manifestacije je Županijski odbor Mladeži HDZ BiH Središnja Bosna uz potporu Županijskog odbora HDZ BiH Središnja Bosna, a koordinatorice projekta tu Gloria Lujanović i Irena Mrnjavac./HMS/

Najnovije