KRIŠTO: „Zeleno svjetlo“ za ulazak u EU ujedinit će nas i dati vjetar u leđa za pozitivne promjene

U intervjuu danom za bh. izdanje Večernjeg lista predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto istaknula je kako je optimistična kada je u pitanju mogućnost dobivanje „zelenog svjetla“ za otvaranje prestupnih pregovora Bosne i Hercegovine u ožujku.

Krišto je podsjetila da su početkom godine usuglašeni i usvojeni važni propisi u području borbe protiv pranja novca i financiranja terorizma, državne službe i Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH. Također, usuglašen je i nacrt reformi te imenovan Radni tim za provedbu Plana rasta za zemlje regije kojeg je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstavila u studenom prošle godine prilikom posjete BiH.

– Vezano za ispunjavanje ostalih obveza koje su u resornim ministarstvima, zapravo, u završnoj fazi usuglašavanja, dodatni poticaj daju i konstruktivni sastanci na političkoj razini i kroz institucije Vijeća ministara BiH gdje uz malo političke volje možemo doći do iskoraka i u konačnici otvaranja pregovora. U kontekstu svega ovoga uvjerena sam kako će Europsko vijeće prepoznati naš napor i postignuti napredak i odobriti otvaranje pregovora u ožujku – istaknula je.

Komentirajući urađeno u protekloj godini, Krišto je istaknula da je Vijeće ministara BiH bio fokusirano na ispunjavanje nužnih reformi iz 8+1 uvjeta, odnosno 14 ključnih prioriteta Europske unije.

– Kroz 59 sjednica usvojeno je preko 1500 materijala iz različitih oblasti od vladavine prava, kao, ljudskih prava i sloboda, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, regionalne i međunarodne suradnje, očuvanja makroekonomske stabilnosti, potpore stanovništvu. Dio tih odluka ticao se usklađenosti vanjske i sigurnosne politike naše zemlje sa vanjskom i sigurnosnom politikom EU. Zadovoljna sam da je ona prvi put na razini 100 posto usklađenosti – kazala je.

Također je podsjetila kako je je usvojeno i u parlamentarnu proceduru upućeno 13 nacrta zakona, od kojih se većina odnosi na EU zakone, te da su sve odluke donesene konsenzusom.

– Radili smo puno i na regionalnoj i međunarodnoj suradnji te kroz veliki broj bilateralnih susreta i međunarodnih aktivnosti obnovili regionalni dijalog i intenzivirali suradnju kako sa predstavnicima institucijama Europske unije tako i šire međunarodne zajednice – kazala je predsjedateljica Vijeća ministar BiH.

Krišto je komentirala i usvajanje državnog proračuna, kazavši kako će se on vrlo brzo naći na dnevnom redu Vijeća ministara BiH:

– Kako bi nastavili sa provedbom daljnjih reformi u BiH, kao i realizacijom višegodišnjih kapitalnih projekata i poboljšanjem socio-ekonomskog statusa zaposlenih u institucijama BiH, okvir za financiranje institucija BiH ove godine uvećan je za dodatnih 40 milijuna maraka i iznosi 1.355.400.000 KM. Stoga, u konačnici očekujem da će ovakav proračun što prije biti usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Kada su u pitanju zadaci Vijeća ministara BiH u 2024. godini Krišto je najavila nastavak svih ključnih reformi i jačanje unutarnjih resursa za otvaranje pregovaračkih poglavlja.

– Već se sada počinjemo pripremati za narednu fazu u procesu pristupanja BiH Europskoj uniji koja uključuje analitički pregled usklađenosti bh. zakonodavstva s acquisem EU (Screening). S druge strane, jačanje ekonomije i privlačenje inozemnih ulagača radi otvaranja novih radnih mjesta važne su teme na agendi Vijeća ministara BiH u ovoj godini. Svima nama prioritet je donijeti odluke, reforme i zakone kako bi iskoristili sve naše potencijale od ljudskih resursa do prirodnih bogatstava u cilju daljnjeg poboljšanja životnog standarda stanovnika ove zemlje. U političkom smislu da se omogući da svaki konstitutivni narod bira svoje predstavnike, legitimne predstavnike, bez majorizacije i preglasavanja, da kvalitetnim budućim rješenjima budu sve strane zadovoljne. Uvjerena sam da će nas „zeleno svjetlo“ za ulazak u EU dodatno ujediniti i dati vjetar u leđa za promjene koje ćemo ostaviti budućim naraštajima u BiH – poručila je predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto./HMS/

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img