PREDSJEDATELJICA VIJEĆA MINISTARA U BRUXELLESU

KRIŠTO S VON DER LEYEN: Izmjenama Izbornog zakona konstitutivne narode dovesti u jednakopravan položaj

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je danas u Bruxellesu s predsjednicom Europske komisije Ursulom Von der Leyen o saradnji institucija BiH s Europskom komisijom.

Predsjedavajuća Krišto informirala je predsjednicu Europske komisije o prioritetima rada Vijeća ministara BiH u narednom razdoblju. Istaknula je da nastavak reformi i ispunjavanje 14 ključnih prioriteta za napredak na europskom putu ostaju u fokusu rada institucija BiH. Dodala je da je Vijeće ministara BiH već utvrdilo Nacrt proračuna za 2023. godinu, čime se osigurava stabilnost institucija i provođenje planiranih reformskih aktivnosti, te usvojilo niz drugih bitnih dokumenata iz europske agende.

Predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen izrazila je zadovoljstvo dinamikom provođenja reformi, a posebno 14 ključnih prioriteta i programa koji se odnose na socio-ekonomska pitanja.

Predsjedavajuća Krišto rekla je da, usljed složenosti političkog sustava u BiH, napredak na europskom putu zahtijeva dosta strpljenja, kompromisa i konsenzus različitih razina vlasti u BiH, te da je za cijeli proces ključna podrška euvropskih institucija. Istaknula je značaj rješavanja mnogih unutarnjih pitanja u BiH za nastavak procesa integracija, od kojih je najznačajnija izmjena izbornog zakona, kako bi se konstitutivni narodi doveli u jednakopravan položaj i relaksirali politički odnosi, te akteri fokusirali na europska pitanja.

Ursula Von der Leyen je naglasila da Bosna i Hercegovina može računati na svu potrebnu pomoć Europske unije na svom europskom putu. Najavila je da planira posjetiti Bosnu i Hercegovinu krajem godine u okviru posjete Zapadnom Balkanu i tom prigodom ponovno se susresti s predsjedavajućom Krišto. Rekla je da se već iz postignutog jasno vidi da je EU bila u pravu kad je BiH ukazala povjerenje, dodijelivši joj kandidatski status. Naglasila je da Bosna i Hercegovina mora iskoristiti ovaj trenutak kako bi ubrzala svoj integracijski proces.

Predsjedavajuća Krišto je izrazila zadovoljstvo suradnjom institucija BiH s Europskom komisijom i naglasila da će rad Vijeća ministara BiH biti usmjeren na poboljšanje prohodnosti zajedničkih projekata. Izrazila je zahvalnost predsjednici Von der Leyen i Europskoj komisiji na kontinuiranoj i snažnoj podršci Bosni i Hercegovini, posebno na tehničkoj podršci u reformi javne uprave, pravosudnog sustava i infrastrukturnim projektima u oblasti prometa i energetike. Dodala je da je Europska komisija najznačajniji partner, ne samo Bosne i Hercegovine, već svih država regije./HMS/

 

 

 

Najnovije

PREDVODIO MISNO SLAVLJE

Nadbiskup Vukšić posjetio župu Janjevo na Kosovu

Predsjednik Biskupske konferencije (BK) BiH mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, u utorak je posjetio župu sv....