Krišto s predsjednicom Slovenije Pirc Musar razgovarala o europskim integracijama BiH

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je danas u Sarajevu s predsjednicom Republike Slovenije Natašom Pirc Musar o europskim integracijama BiH i bilateralnim odnosima prijateljskih zemalja.

Krišto je zahvalila na kontinuiranoj podršci Slovenije Bosni i Hercegovini i njezinom europskom putu, a posebice na inicijativi za formiranje Grupe prijatelja zapadnog Balkana.

– Punopravno članstvo u Europskoj uniji jedan je od glavnih vanjskopolitičkih ciljeva Bosne i Hercegovine i zato smatramo iznimno važnim i očekujemo da će Europsko vijeće u ožujku donijeti odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom – rekla je predsjedateljica Vijeća ministara BiH.

Istaknula je da je Bosna i Hercegovina u potpunosti uskladila svoju vanjsku politiku sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije te da predano radi na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH je pozdravila Plan rasta za zapadni Balkan, koji je usvojila Europska komisija, te podsjetila da je uspostavljen Radni tim u BiH za izradu plana reformi za njegovu provedbu. Istaknula je je Bosna i Hercegovina podržava ideju daljnjeg ekonomskog usklađivanja zapadnog Balkana kroz zajedničko jedinstveno tržište s jedinstvenim tržištem EU-a.

Krišto je ukazala na važnost regionalne suradnje i dobrosusjedskih odnosa unutar procesa proširenja i stabilizacije te pristupanja EU i ocijenila da, u kontekstu Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana, ekonomska sigurnost ima ključnu ulogu u regionalnoj stabilnosti, bližoj integraciji s Europskom unijom te u suočavanju s međunarodnim prijetnjama./HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img