Krišto pisala visokim dužnosnicima EU u vezi sa Schmidtovim nametanjem izmjena Izbornog zakona

Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto uputila je danas pismo predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu, predsjednici Europskog parlamenta Roberti Metsoli, visokom predstavniku EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu i povjereniku Europske komisije za susjedstvo i proširenje Oliveru Varheljiju vezano za Izborni zakon, a u kontekstu europskog puta Bosne i Hercegovine.

Predsjedateljica Krišto je podsjetila na nedavno otvaranje pregovora i kazala kako je svima u BiH jasno da je za Bosnu i Hercegovinu od posebnog značaja cjelokupna izborna reforma. Istaknula je kako BiH kao buduća zemlja članica Europske unije treba Izborni zakon koji neće biti produkt nametanja ili preglasavanja.

Sukladno tome, Krišto je podsjetila da se s posebnom pažnjom radi na usuglašavanju izmjena i dopuna Izbornog zakona. Nadležno ministarstvo pravde je 21. ožujka 2024. uputilo u proceduru nacrt Zakona. Isti se trenutno nalazi u javnoj raspravi na koji svi u BiH u ovome trenutku mogu dati svoje komentare i amandmane – navodi se u priopćenju.

Kazala je kako je nametanje opsežne međunarodne supervizije od čak 114 popravaka nespojivo s Europskom budućnosti BiH, a najpogubnije je za neovisnu i suverenu BiH, uzevši u obzir da se radi o Zakonu na kojem počiva demokratski sustav i koji je poslije Ustava BiH, najvažniji pravni akt.

– Čvrsto držim da nametanje odluke o izmjenama i dopunama Izbornog zakon BiH, za mene, kao predsjedateljicu Vijeća ministara BiH predstavlja jedan neočekivani izazov na koji ćemo, skupa s Vama, morati odgovoriti na način da se ne ugrozi naš EU put, kao niti rad institucija BiH, jer upravo institucije u BiH moraju preuzeti odgovornost za donošenje svih odluka – kazala je Krišto u svom pismu visokim dužnosnicima EU.

Na kraju pisma, je istaknula kako je potrebno nastaviti suradnju i zajednički rad te jačati povjerenje i poštivanje između nas u BiH, te dati potporu rješenjima koje će biti rezultat rada institucija BiH. Iskazala je uvjerenje da je samo tako moguće napraviti iskorak nužno potreban za sve nas u BiH pa i naš europski put, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH./HMS/

3 COMMENTS

  1. KAKO JE HERR SCHMIDT PREVESLO PLENKIJA!! PRISTUPNI PREGOVORI PA NAKON 4 DANA IZMJENE HA HA KOJI MULCI DA NENAPISEM STA GORE!!

  2. DRAGA GOSPODJO KRISTO UPRAVO TI KOJIMA SI PISALA SU DALI ZELENO SVJETLO HERRN SCHMIDT DA PONOVNO NACINI STETU NA USTRB HRVATA HERCEG BOSNE!!!Naravno nasi MULCI U RH SUTE I ONI SU UMJESANI U TAKVA ZLODJELA NE ORVI PUT!!

    IRGANIZIRAT SE PONOVNO AKTUALIZIRATI INSTITUCIJE HTVATA HERCEG BISNE!!

  3. PORUKA HNS u ;” HERCEG BOSNA MORA USTATI . ! SVE JE ILUZIJA SA VISOKIM PREDSTAVNIKOM I TZV. FEDERACIJOM.HRVATI STO SU U RATU BRANILI NE SMIJU DATI . HRVATSKI NARODE, KONACNO ODLUCI O SVOM STATUSU , A TO JE DA SI SUVEREN NAROD U OVOJ BOLESNOJ BIH.TAMAN DA NAS JE 1000. MI KAO STOLJETNI NAROD OVDJE MORAMO OPSTATI U INAT ZELJAMA NEKIH DA NAS NE BUDE. KOMENTARI PO BOSNJACKIM PORTALIMA UNOSE NEMIR U SRCA HRVATA. TO NIJE SUZIVOT VISE LICI NA POZIV NA LINC SVAKOGA KO NE MISLI NJIHOVOM LUDOM GLAVURDOM.STOGA,OVA BIH SAMO NA TRI DIJELA.SVAKI NAROD U SVOM.CISTA STVARNOST.JEDINO MIRNO RJESENJE.ILI TESKO MUCENJE NARODA ZA BUDUCNOST ,NO TO NIKO NE ZELI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img