KREŠIĆ: Neprihvatljivo jednostrano donošenje odluka o formiranju migrantskih centara gdje većinski žive Hrvati

-Potrebno je što prije uspostaviti funkcionalnu vlast kako bi BiH mogla odgovoriti na sve izazove koje nose ilegalne migracije i biti pouzdan partner međunarodnim institucijama u rješavanju ovih i drugih sigurnosnih problema. Važna je i komunikacija unutar država regije koja je izostala ili nije kvalitetna, a bez čega je teško napraviti pravi odgovor i smjernice u upravljanju ilegalnim migracijama, kazao je Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti BiH i voditelj Odjela za analitiku i nacionalnu sigurnost HNS-a.

Krešić je istaknuo da državne institucije moraju u punom kapacitetu preuzeti upravljanje ilegalnim migracijama i financijskim sredstvima koje stižu iz EU.

“Broj ilegalnih migranata koji dolaze iz pravca Crne Gore i Srbije i koji su otkriveni izvan graničnih prijelaza u pokušaju prelaska bh. granice tijekom ove godine značajno je povećan u odnosu na prošlu. Sve to upućuje da BiH očekuju još veći izazovi koji mogu dodatno narušiti sigurnosnu situaciju”, upozorio je Krešić.

Napominje da je nužno ojačati kapacitete Granične policije BiH.

-Moraju se uvažiti potrebe Granične policije BiH i osigurati značajan broj novih policijskih službenika kako bi ova institucija odgovorila svim izazovima s kojima se susreće. Graničnu policiju i Službu za poslove sa strancima moramo dodatno ojačati jer su ove dvije institucije najviše izložene. Proces ilegalnih migracija neće brzo biti zaustavljen – istaknuo je te dodao:

„Problem je jer nemamo precizan identitet osoba koje ulaze u BiH, a sve više ilegalnih migranata čini kaznena djela što u nekim slučajevima završava i sa smrtnim posljedicama. Zbog toga je dosljedna primjena zakona važna i nikako ne smije humanitarni aspekt ilegalnih migracija biti ispred sigurnosnog. Sve policijske i sigurnosne agencije moraju uložiti dodatni angažman u borbi i suzbijanju organiziranog kriminala i krijumčarenja ilegalnih migranata”, rekao je Krešić.

Naglašava da je neprihvatljivo formiranje migrantskih centara jednostranim odlukama u područjima gdje živi većinsko hrvatsko stanovništvo.

– Za HNS i HDZ BiH je neprihvatljivo jednostrano donošenje odluka o uspostavi prihvatnih centara, a osobito na teritoriju gdje žive većinski hrvatsko stanovništvo bez dogovora s lokalnim vlastima. Na način kako se to do sada radilo nikada se neće doći do kvalitetnog rješenja, zaključio je Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti BiH i voditelj Odjela za analitiku i nacionalnu sigurnost HNS-a./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

HNL

Hajduk nakon velike drame s igračem više pobijedio Inter

U prvoj utakmici nastavka Prve HNL nakon gotovo tromjesečne stanke uzrokovane pandemijom koronavirusa Hajduk je na praznom Poljudu svladao Inter iz Zaprešića s 2:1...