ANALITIČARI ZA HMS O FORMIRANJU VLASTI U MOSTARU I IZBORU GRADONAČELNIKA

KREŠIĆ: Prevagnut će osovina HDZ-SDA, logično je da dr. Kordić bude gradonačelnik; KAJTAZ: Čekamo sudbinu kaznenih prijava HNS-a

Povijesni izbori u Mostaru održani 20. prosinca, koje su neki čak nazvali i ‘povijesnom krađom’, nakon dugih i silnih prebrojavanja, svakodnevnih ponovnih brojanja, medijskih prepucavanja, žalbi, tužbi, prigovora, otvorenih pisama i prozivki, službeno su, čini se, završeni, piše Hrvatski Medijski Servis.

Središnje izborno povjerenstvo BiH  (SIP) jučer je, bez obzira na brojne prijave, potvrdilo rezultate izbora, nakon što je Sud BiH odbacio sve žalbe, prema kojim su Mostarske i Mostarci svojim glasovima dodijelili 13 mandata HDZ-u BiH, 11 SDA-ovoj “Koaliciji za Mostar”, šest Bh. bloku (SDP BiH i Naša stranka), tri HRS-u te po jedan Prvoj mostarskoj partiji i srpskoj listi “Ostajte ovdje”.

SIP objavio potvrđene rezultate izbora za Gradsko vijeće Mostara

Imena gradskih vijećnika već su poznata, no, građani Grada na Neretvi još ne znaju tko će biti  novi gradonačelnik Mostara. Prema prebrojanim glasovima, uvjerljivo vodi nositelj liste HDZ-a BiH i kandidat za gradonačelnika ove stranke dr. Mario Kordić, kojem je podršku dalo 13 311 Mostarki i Mostaraca, dok je drugi po broju osvojenih glasova (11 651) dr. Zlatko Guzin, nositelj liste “Koalicija za Mostar”, koju čine SDA, SBB, DF, SBiH i BPS.

IZETBEGOVIĆ: Gradonačelnik Mostara treba biti onaj tko je dobio najveću potporu glasača

Ipak,  osvojeni glasovi dvojici liječnika ne znače mnogo za funkciju gradonačelnika, s obzirom kako njega u Mostaru biraju gradski vijećnici. Budući kako nijedna stranka nema potrebnu većinu u Gradskom vijeću, špekulira se  o mogućim koalicijama.

Tko će s kim?

Politički analitičar i novinar Večernjeg lista BiH Zoran Krešić kaže kako je ključ svega – matematika.

“Matematika koja kaže kako su dvije trećine vijećnika potrebne za donošenje proračuna, najvažnijeg gradskog dokumenta daje malo prostora za političke manevre. S obzirom kako je jedino HDZ BiH s 13 vijećnika nezamjenljiv, eventualno se može špekulirati o tome hoće li im se u vlasti priključiti bošnjačka koalicija koju predvodi SDA, koja je pak heterogena, ili pak BH blok s partnerskim strankom PMP-om te eventualno tu većinu podebljati Hrvatska republikanska stranka ili srpska lista ‘Ostajte ovdje’”, kaže Krešić za Hrvatski Medijski Servis.

Krešić: Logično je da dr. Mario Kordić naslijedi Ljubu Bešlića

Prema njegovim riječima, moguća su dva scenarija: zagrljaj HDZ – SDA, stranaka koje su se međusobno varale, a što je posebno bilo očito na posljednjim izborima s fiktivnim prijavama birača ili pak da s HDZ-om bude Bh. blok, SBB, republikanci te tako uđu u nove kombinacije, bez SDA.

“S obzirom na dosadašnje iskustvo i povezanost vodeće hrvatske i bošnjačke stranke, mislim da će prevagnuti osovina HDZ -SDA. Za poziciju gradonačelnika situacija je nešto složenija pošto je jasno da nijedna od ove dvije stranke ne mogu sigurno dobiti 18 glasova vijećnika. Na izborima je najviše glasova osvojila HDZ BiH i njezin kandidat Mario Kordić. Iz toga kuta čini se logičnim da on na kraju naslijedi Ljubu Bešlića”, dodao je ovaj politički analitičar.

Prije gradonačelnika otkriti sudbinu kaznenih prijava HNS-a BiH

Za političkog analitičara i novinara RGM radija iz Mostara Faruka Kajtaza još je rano govoriti o mogućim koalicijama i novom gradonačelniku Mostara.

“Mislim da će prije pitanja gradonačelnika biti potrebno riješiti još neke dileme, poput izmjene Statuta ili sudbine krivičnih prijava HNS BiH”, izjavio je kratko za HMS Kajtaz.

Faruk Kajtaz: Proces formiranja vlasti može početi

Ranije je ovaj analitičar na svom blogu napisao kako ta priča još nije okončana, pa će se tek vidjeti ima li u tome nešto istine ili su i “tužiteljstva samo igračke u rukama moćnih političkih opcija”.

“U svakom slučaju, proces formiranja vlasti može početi, mada lider HDZ BiH, Dragan Čović se ovih dana ‘ubi’ objašnjavajući po Hrvatskoj kako su ‘izborne nepravilnosti na lokalnim izborima u Mostaru, uvelike narušile njihov demokratski karakter’”, poručio je tom prilikom Kajtaz.

Čović u Zagrebu razgovarao s Plenkovićem o “zabrinjavajućem razvoju izbora u Mostaru”

A Dragan Čović se zaista čini najzabrinutijim od lidera svih stranaka koje su sudjelovale na mostarskim izborima te je više puta poslao i pisma svim europskim dužnosnicima koji su na bilo koji način bili uključeni u izborni proces.

Čović pisao europskim službenicima: Ovi izbori su promašaj, ne treba posebno objašnjavati što…

/G. Arapović/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

KORONA VIRUS

U RS 86 novooboljelih, 12 osoba umrlo

U posljednja 24 sata u Republici Srpskoj preminulo je 12 pacijenata pozitivnih na virus korona, dok je, od 495 testiranih uzoraka, Kovid-19 potvrđen kod...