KREŠEVO: Osmu godinu zaredom održan Geo-kamp

U organizaciji Zavičajne udruge “Kreševski citrin” na više lokaliteta u općini Kreševo, ovih je dana održan Geo-kamp, dvodnevno druženje zaljubljenika u prirodu i minerale koje se organizira osmu godinu zaredom, prenosi Večernji list. 

I ove godine održavanje kampa pomogla je općina Kreševo. Brojni posjetitelji ovog jedinstvenog događaja u BiH i ove su godine imali priliku obići više lokaliteta koji govore o bogatoj rudarskoj povijesti Kreševa i okolice. Rudnici barita Trnjač i Vaganj kao i iskopi na kojima je radio znameniti istraživač Dragutin Lerman, smješteni na obroncima Meoršja, samo su neki od lokaliteta koje su sudionici Geo-kampa imali prigodu posjetiti.

U radionici pod nazivom “Iskopaj svoj kristal” sudionici Kampa tragali su za gorskim kristalima, azuritima, baritima, getitima, citrinima i ostalim kristalima i mineralima koji se mogu naći u ovom dijeli srednjobosanskog škriljavog gorja. Radionice su vodili Žarko Bešlić, Alojz Filipović i Dalibor Sičanica, članovi Udruge organizatora kampa te turistički djelatnici općine Kreševo.

Od prikuljunenih uzoraka na lokalitetu Vaganj postavljena je izložba, a potom je upriličen i izbor najljepših pronađenih kristala. Među mnoštvom pronađenih kristala, veliki je broj plijenio pažnju svojom ljepotom. Iako nije bio najveći među pronađenima, zbog izuzetne forme i boje, najljepši citrin pronašao je Petar Buzuk.

Prolazač najljepšeg azurita je Leon Šimić. Jakov Buzuk je osvojio nagradu za najbolji gorski kristal. Najljepši getit pronašao je Gabrijel Bešlić. Karlu Buzuku pripala je nagrada za najljepši barit. Na komadu barita koji je pronašao bili su mali kristali kvarca zbog kojih je ovaj komad i proglašen najljepšim. Inače, kroz kamp čiji je najveći uspjeh pobuđeno zanimanje mladih za prirodu i kristale i minerale ovog područja, tijekom dva dana prošlo je više od stotinu ljubitelja prirode i minerala, većinom mladih. /HMS/

Najnovije