ODRŽANE TRI JAVNE RASPRAVE

Počele pripreme za izgradnju brze ceste Mostar – Široki Brijeg – granica s RH, evo kuda prolazi trasa

Federalno ministarstvo okoliša i turizma je u prethodna dva dana u Širokom Brijegu i Grudama održalo javne rasprave o ocjeni Studije utjecaja na okoliš za projekt izgradnje brze ceste Mostar – Široki Brijeg – Granica RH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Na dnevnom redu su bile tri točke; Prezentacija zakonskog osnova u postupku izdavanja okolišne dozvole; Prezentacija Studije utjecaja na okoliš te Pitanja, diskusija, odgovori i objašnjenja.

Iz Autocesta FBiH priopćeno je da brza cesta Mostar sjever – Široki Brijeg – granica RH prolazi kroz područje grada Mostara, grada Širokog Brijega, općine Grude i vodi do granice s Republikom Hrvatskom u blizini graničnog prijelaza Gorica.

Ukupna duljina brze ceste prema idejnom rješenju iznosi 60,93 km. Kroz područje hercegovačko-neretvanske županije brza cesta prolazi od Mostara sjever do Pologa, a od Pologa do granice prolazi prostorom Županije Zapadnohercegovačke. Idejnim rješenjem brza cesta je podjeljenija na dvije dionice:

Mostar sjever – Polog; Polog – granica RH; Dionica Polog – granica RH podijeljena je na dvije poddionice, Polog – Polugrina dužine 15,9 km i Polugrina – granica RH u dužini od 24,6km.

Na poddionici Polog – Polugrina planira se izgraditi ukupno četrnaest objekata (dva mosta, dva nadvožnjaka, devet podvožnjaka i jedan hidrološki propust). Na ovoj dionici planirana je i izgradnja jednog odmorišta i dva čvorišta, čvorište Uzarići i čvorište Polugrina. Na poddionici Polugrina – granica RH zbog konfiguracije terena i ukrštanja trase brze ceste s postojećim prometnicama bit će izgrađeno ukupno 25 objekata (jedan most, devet vijadukata, tri nadvožnjaka, osam podvožnjaka i četiri prolaza).

Primjedbe na Studiju utjecaja na okoliš mogu se dostaviti u pisanoj formi na adresu Federalnog ministarstva okoliša i turizma – Sektor za okolišne dozvole (Sarajevo, Ul. Hamdije Čemerlića br. 2) u roku od 15 dana od dana održavanja javne rasprave.

Dokumentacija za okolišnu dozvolu dostupna je na uvid u prostorijama Federalnog ministarstva okoliša i turizma, odnosno OVDJE./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img