FEDERALNI DOPREMIJER I MINISTAR FINANCIJA

KRALJEVIĆ: Prvi put za novorođenčad u FBiH 16 milijuna i Fondu solidarnosti 50 milijuna KM

Dopremijer FBiH i federalni ministar financija Toni Kraljević potvrdio je medijima da je Vlada Federacije BiH predložila ovogodišnji proračun Federacije u iznosu 7.474.800.209 KM.

Po hitnom postupku očekuje se da ga zastupnici danas, a sutra izaslanici izglasati u Parlametu FBiH.

Kraljević ističe da je ovogodišnji proračun FBiH najveći do sada i povećan je za više od pola milijarde KM u odnosu na prošlogodišnji.

– Prvi put su izdvojena sredstva za novorođenčad u Federaciji. To je novi transfer Federalnog ministarstva rada i socijalne politike koji se odnosi na jednokratnu novčanu pomoć za novorođeno dijete u iznosu od 16 milijuna KM. Nadamo se da će u narednim godinama ova cifra imati trend rasta – rekao je Kraljević.

Kaže da je predviđeno povećanje sredstava za isplatu mirovina za 317,17 milijuna KM, za usklađivanje mirovina u skladu sa zakonskim propisima.

– Također, naknade za braniteljske kategorije po različitim osnovama su uvećane za 9,6 milijuna KM, kao i naknade za neratne invalide, civilne žrtve rata, te projekte namijenjene ovim kategorijama, tako da za ove kategorije ukupni porast izdvajanja iznosi 57,7 milijuna KM – istakao je Kraljević.

– Kreditna linija preko Razvojne banke uvećana je za pet milijuna KM za stambeno zbrinjavanje mladih, te ukupno iznosi 20 milijuna KM – kazao je Kraljević.

U oblasti poduzetništva napomenuo je da su u parlamentarnoj proceduri dva zakona, zakon o poduzetničkoj infrastrukturi i zakon o poticaju razvoja malog gospodarstva. Te dvije stavke su značajno uvećane za 18,4 milijuna KM, čime će se značajno povećati konkurentnost naših obrta te malih i srednjih poduzeća.

– Kapitalni transferi koji idu prema općinama, gradovima i lokalnim zajednicama su uvećani za 50 milijuna KM. To je ujedno i prilika da se za značajan dio infrastrukturnih projekata jedinica lokalne samouprave osiguraju i dodatni izvori financiranja. Za izgradnju sportske infrastrukture planirali smo 18 milijuna KM i sve jedinice lokalne samouprave imat će pojednako prava aplicirati za ta sredstva kada bude objavljen javni poziv – naveo je Kraljević.

Za Fond solidarnosti, kako je poručio, planirano je 50 milijuna KM.

Radi se o do sada najvećem iznosu koji je izdvojen za financiranje Fonda solidarnosti i koji je u odnosu na prošlu godinu uvećan za 16,5 milijuna KM. A ukoliko se bude radio rebalans proračuna ova stavka će se, ističe, nastojati uvećati.

Također, u okviru sredstava predviđenih za Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, deset milijuna KM namijenjeno je za biomedicinsku potpomognutu oplodnju.

Osim navedenog, u proračunu o kojem trenutno na sjednici Zastupničkog doma raspravljaju zastupnici, transferi poljoprivredi su povećani za 11 milijuna KM u odnosu na prošlogodišnji proračun.

Zatim, ukupni transferi Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije veći su za 13,2 milijuna KM i tekući transferi Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta bilježe rast za 18,4 milijuna KM./Fena/HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img