DRUGI PIŠU

KRAJ NEOVISNOG PRAVOSUĐA U BIH Od sada će važiti pravilo SDA te tuži- SDA ti sudi

Glavna tužiteljica tužiteljstva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić voljom članova VSTV bošnjačke nacionalnosti odanih i vjernih sluga Bakira Izetbegovića i Osmana Mehmedagića jučer je razriješena dužnosti.

Za Fenix-magazin.de piše: Estera Horvat

Članica prvostupanjskog povjerenstva Sanela Gorušanović Butigan izjašnjava se kao Hrvatica i takva je i prošla za člana VSTV, a ustvari prakticira islam, jer su joj i majka i muž muslimani Bošnjaci i ista brani sve političke stavove koje zastupaju upravo radikalni ljudi iz SDA.

Druga članica prvostupanjskog povjerenstva je Berina Alihodžić, koja je muslimanka Bošnjakinja, treći član Mirza Đozo tužitelj Okružnog tužiteljstva Istočno Sarajevo, musliman Bošnjak, blizak SDA, imenovan je u tijeku stegovnog postupka protiv Gordane Tadić za suca Kantonalnog suda Sarajevo 26. travnja 2021.godine, očito kao nagradu za glasovanje za razrješenje glavne tužiteljice.

Članovi Drugostupanjskog povjerenstva činili su Mustafa Šabić musliman Bošnjak, Sanin Bogunić musliman Bošnjak i Slavo Lakić pravoslavac Srbin.

Slavo Lakić je bio protiv smjene Gordane Tadić upravo zato što je Gordana Tadić radila sukladno zakonu o Tužiteljstvu i na način kako rade i svi drugi glavni tužitelji.

Na sjednici vijeća za smjenu Gordane Tadić bili su Sanela Gorušanović Butigan prakticira islam, Halil Lagumdžija musliman Bošnjak, Sanin Bogunić musliman Bošnjak, Lejla Hadžić muslimanka Bošnjakinja, Amila Mimica Kunosić muslimanka Bošnjakinja, Mustafa Šabić musliman Bošnjak.

Iz gore navedenog sasvim je jasno da je VSTV Bosne i Hercegovine postalo i definitivno sluga Bakira Izetbegovića i Osmana Mehmedagića i da će svatko onaj tko se drzne da istražuje članove Stranke demokratske akcije biti smijenjen.

Preko svojih članova VSTV postavljat će podobne suce i tužitelje, kao i glavne tužitelje koji će biti u službi SDA.

Gordana Tadić je tražila da joj se omogući da u stegovnim povjerenstvima sudjeluju i Hrvati, ali joj to nije htio omogućiti predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija, jer je bilo sasvim očito da ovi članovi bošnjačke nacionalnosti rade po diktatu Bakira Izetbegović, koji je bio siguran kako će ti članovi Vijeća izglasati smjenu Gordane Tadić i koji je javno na skupu SDA izjavio da je sredio da smijene Gordanu Tadić.

Jasan je zaključak da će nakon ovoga i svi postupci, koji se vode protiv pripadnika SDA biti razvodnjeni i završit će se oslobađajućim odlukama. Ukoliko se sudi građanin s nekim od članova SDA bliskim Bakiru Izetbegoviću pobijedit će taj član SDA. Ukoliko se sudi nekome tko je pripadnik neke druge stranke protiv člana SDA, pobijedit će ta stranka koji je član SDA. Ranko Debevec predsjednik Suda se sada mora revanširati Osmanu Mehmedagićuda i Bakiru Izetbegoviću, jer su se i oni pobrinuli da se Ranko Debevec oslobodi od svih optužbi, iako je i laiku jasno koje je prekršaje i kazneno djelo počinio.

Ranko Debevec će to učiniti uz pomoć svojih sudaca kao što je sutkinja Tatjana Kosović, zatim kontroverzni sudac Branko Perić koji je blizak SDS-u, a koji svojim odlukama, pokazuje da radi po diktatu SDA, jer smatra da će mu se revanširati za neku buduću funkciju, obzirom da ima želju da ponovo bude predsjednik VSTV, kao i predsjednik Suda BiH, jer ni na jednu funkciju nije prošao, kada je aplicirao, obzirom da ga nisu htjele njegove kolege podržati. Ništa neće biti od predmeta Respiratori, Memić, Dragičević i drugih od kojih je javnost očekivala pravdu.

Pustit ćemo vremenu da kaže ono što danas kažem ja!

Tko su članovi VSTV, koji su sudjelovali u prvostupanjskom i drugostupanjskom povjerenstvu sam opisala ranije i sve ono što su oni sami učinili od stegovnih prekršaja, pa ću dodati i to da je članica VSTV-a Amila Mimica Kunosić sredila sebi drugi mandat u VSTV, te ista nije izabrana od legalnog organa u okviru Federalne odvjetničke komore, a što pravno znači, da ona ne može biti član VSTV, ako nije predložena od skupštine. Njene kolege su ogorčene zbog toga!

Pozivam medije da zatraže informacije od Federalne odvjetničke komore tko je, odnosno koji organ Federalne odvjetničke komore je izabrao Amilu Mimicu Kunosić u drugi mandat u VSTV-u i koji je trebao da je izabere prema Pravilima Federalne odvjetničke komore, pa će javnosti biti jasno o kakvom članu VSTV-a se radi. Jesu li i drugi odvjetnici imali pravo biti predloženi i birani za člana VSTV na skupštini? Imali su pravo, ali im nije omogućeno, zato što nije proveden regularan postupak.

Sramotna je šutnja svih nositelja pravosudnih funkcija, kao i pojedinih medija i međunarodne zajednice na ovu nepravdu, koja se dogodila da glavna tužiteljica Gordana Tadić odgovara za nešto što je propisano zakonom, a zakon je jači od pravilnika CMS i što je radila na način na koji rade svi glavni tužitelji u Bosni i Hercegovini. Gordana Tadić nije smijenjena zato što je napravila grešku u radu nego je smijenjena samo zato što je to želio Bakir Izetbegović i Osman Mehmedagić.

No mnogi će kasno shvatiti kakvu su igru odigrali članovi VSTV! Mnogi će se zlurado veseliti i smijati smjeni Gordane Tadić, sve dok se ne osvijeste i shvate da će sljedeći glavni tužitelj biti marioneta Bakira Izetbegovića, koji će skretati istrage običnih građana, kao što je bilo u slučaj Memić i drugih. Shvatit će da predmeti ratnih zločina nisu urađeni ni prije dolaska Gordane Tadić na čelu tužiteljstva, niti će biti završeni poslije nje, jer to rade tužitelji, koji odgovaraju za svoj rad ne samo glavnom tužitelju nego prije svega VSTV, koja je po strategiji odgovorna da prati i predlaže smjernice za rad na tim predmetima.

Shvatit će da se, također, niti predmeti korupcije neće bolje raditi, a mnogi će i propasti zbog straha od odmazde Bakira Izetbegovića.

„Jedna vreća za moga Bakira“ nikada nije istražena, niti će biti, kao niti drugi postupci od te obitelji i bliskih članova SDA. Shvatit će svi oni koji se budu jednoga našli pred stegovnim povjerenstvom (disciplinskom komisijom) VSTV-a da mogu biti smijenjeni iako nisu učinili nikakav prekršaj. Shvatit će svi oni oštećeni čiji predmeti neće biti procesuirani ili će počinitelji u Sudu BiH biti oslobođeni.

Kako god, u srijedu je umrla pravda i neovisnost Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća i nikada više nitko neće imati povjerenja u rad pravosuđa, jer VSTV bira podobne, a ne sposobne nositelje pravosuđa./HMS/

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NOVI SPOR

Rusija naredila američkim diplomatima da napuste zemlju

Rusko ministarstvo vanjskih poslova naredilo je osoblju američkog veleposlanstva u Moskvi da napuste tu zemlju do 31. siječnja iduće godine, javila je u srijedu...