KOŽUL: Šarovićeva samokandidatura za čelnika Vijeća ministara je neozbiljna, vlast mora imati legitimitet

Zastupnik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Predrag Kožul smatra da je samokandidatura predsjednika SDS-a Mirka Šarovića za predsjedatelja Vijeća ministara neozbiljna i neodgovorna jer vlast mora imati izborni legitimitet.

Kožul ističe da HDZ BiH smatra da pri formiranju vlasti u BiH treba poštovati osnovne principe, od kojih je prvi da izvršna vlast mora imati izborni legitimitet.

– Iz te opće premise proizlaze još tri principa ili preduvjeta: prvi, u vlasti trebaju biti jasni izborni pobjednici iz sva tri konstitutivna naroda, drugi da izvršna vlast treba imati svoju zakonodavnu većinu u oba doma Parlamenta BiH i treći da vlast na razini BiH treba pratiti strukturu entitetskih razina zbog prohodnosti i harmonizacije svih bitnih odluka – izjavio je Srni Kožul.

On napominje da su svi u BiH, nažalost, u protekle četiri godine vidjeli kako izgleda vlast koja ne zadovoljava te principe.

– Samokandidatura Mirka Šarovića ne zadovoljava nijedan od ovih principa. Zato je smatram neozbiljnom i neodgovornom, makar dolazila od predsjednika parlamentarne stranke i, naizgled, ozbiljnog čovjeka i političara – ističe Kožul.

Kožul kaže da Šarovićeve izjave o mogućnosti nove parlamentarne većine te da je spreman biti predsjedatelj Vijeća ministara, dodatno diskvalificiraju izjave ministra sigurnosti u Vijeću ministara u tehničkom mandatu Dragana Mektića da će SDS o novoj većini razgovarati sa svim strankama, osim SNSD-om i HDZ-om.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović izjavio je jučer da je spreman biti novi predsjedatelj Vijeća ministara ukoliko bude stvorena adekvatna parlamentarna većina. On je istaknuo da je moguće da novo Vijeće ministara neće biti formirano još izvjesno vrijeme, kao i da SDS neće stajati po strani./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

U BiH UKUPNO 411

ŠERANIĆ: Još 25 novih slučajeva koronavirusa u RS

U Republici Srpskoj potvrđeno je novih 25 slučaja zaraze koronavirusom od 179 testiranih, potvrdio je to ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Alen...