ZASTUPNIK HDZ BIH

KOŽUL: Naši prijedlozi zadovoljavaju sve presude, problem je klima u političkom Sarajevu

Predrag Kožul, zastupnik HDZ-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, komentirajući nastavak pregovora o Izbornom zakonu, kazao je za „Dnevni avaz“ kako stranke iz HNS-a ostaju pri prijedlogu promjena Izbornog zakona koji su dogovorile prošlog tjedna.

Političko Sarajevo

– Načinili smo vrlo ozbiljan prijedlog izmjena Izbornog zakona, s vrlo ograničenim ustavnim promjenama, koje osiguravaju provedbu svih presuda, i onih Europskog suda i onih Ustavnog suda BiH – smatra Kožul.

Ipak, nije pretjerano optimista zbog, kako navodi, ukupne klime koja vlada u „političkom Sarajevu“.

– Teško je u trenutnoj atmosferi koja oko izbornih promjena vlada u političkom Sarajevu biti preveliki optimist, ali mi i dalje stojimo na stajalištu da su promjene Izbornog zakona neophodne – navodi Kožul.

Ističe da ima osjećaj da se, usljed intervencije zapadnih sila, stvari pomjeraju s mrtve točke kada su u pitanju odnosi u BiH.

– Neku izravnu poveznicu između ponovnog dolaska Palmera i Eichhorst i sankcija Dodiku ne vidim. Imamo negativna iskustva s tim koliko sankcije pomažu. Imamo dojam da se sve skupa nešto pokrenulo i oko blokade državnih institucija. I to je razlog da realno očekujemo da može doći do rješenja o pitanju Izbornog zakona. Važno je razgovarati – ističe Kožul.

Teške riječi

Navodi kako veliko opterećenje za pregovore predstavlja atmosfera koja vlada unutar bošnjačke javnosti.

– Unutar bošnjačkog izbornog tijela čujemo mnoge teške riječi poput „izdaja“. To je najteži ili najograničavajući moment što se tiče samih pregovora o Izbornom zakonu i ukupnog rješenja. Jedan strah unutar probosanskih snaga postoji jednih od drugih. Nitko nema političke hrabrosti da iskoči iz tog začaranog kruga prijetnji – da je onaj tko na bilo što pristane izdajnik – navodi Kožul.

Etničke odrednice

Kožul kaže kako je za HDZ BiH neprihvatljiv prijedlog koji se spominjao o potpunom brisanju etničkih odrednica za buduće članove Predsjedništva i delegate u domovima naroda.

– Pokušali smo riješiti presude Europskog suda na način koji nam se čini racionalan. Bilo je nekih stvari koje je Palmer predlagao koje su za nas bile suspektne. Za nas nije prihvatljivo brisati etničke odrednice na tako radikalan način – ističe Kožul./HMS/

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije