DODIKOV SAVJETNIK

KOVAČEVIĆ: Schmidt je fizička osoba koja se predstavlja kao visoki predstavnik

Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, rekao je da u BiH više ne postoji visoki predstavnik, te da bi Christian Schmidt prvo trebao osigurati relevantnu rezoluciju Vijeća sigurnosti UN, kako to predviđa Dejtonski mirovni sporazum, odnosno Aneks 10.

Kovačević je podsjetio da je Aneks 10 jedini relevantan kada je u pitanju imenovanje visokog predstavnika, kao i njegove funkcije i nadležnosti.

– Onog trenutka kada pribavi jednu takvu rezoluciju, onda ćemo se moći osvrtati na njegove komentare, ali moramo odmah upozoriti da ni tada neće biti relevantan da bilo koga sankcionira ili donosi bilo kakve mjere, jer na to nema pravo ni visoki predstavnik, a pogotovo neka fizička osoba koje se predstavlja kao visoki predstavnik – istaknuo je Kovačević za RTRS komentirajući Schmidtovu izjavu da potezi institucija Republike Srpske predstavljaju političke igre i napad na integritet BiH.

On je naglasio da je “posljednji visoki predstavnik bio sramni Valentin Inzko koji je stvorio sve ove probleme u BiH i izazvao najveću krizu od potpisivanja Daytonskog sporazuma i od kraja rata”.

– To je njasljeđe posljednjeg visokog predstavnika, a i sve drugo što imamo kada su u pitanju visoki predstavnici, svi oni poslije Carla Bilta, je sramno nasilje protiv Daytonskog sporazuma, BiH, građana BiH i protiv Srba i Republike Srpske – istaknuo je Kovačević.

On je poručio da Republika Srpska takvo “nešto što ne planira dopustiti bilo kome, a pogotovo ne nekome tko je umislio da je visoki predstavnik” prenosi RTRS./HMS/

 

 

 

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NOVI SPOR

Rusija naredila američkim diplomatima da napuste zemlju

Rusko ministarstvo vanjskih poslova naredilo je osoblju američkog veleposlanstva u Moskvi da napuste tu zemlju do 31. siječnja iduće godine, javila je u srijedu...