KOVAČ: Srbiju tužakanje ne vodi nikuda – VUČIĆ: Od sada šutimo!

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Miro Kovač izjavio je na rubu neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova OESS-a u Potsdamu da je pismo predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera Srbiji pokazalo da je Hrvatska bila u pravu kada je rekla da Srbiju “tužakanja neće dovesti nikuda”.

Kovač je, kako prenosi HRT, poručio da će Hrvatska i dalje podupirati težnje Srbije za članstvo u Europskoj uniji, ali da Srbija isto tako mora obaviti svoj dio posla. Treba se uhvatiti posla, treba izvršavati svoje obveze i treba se držati načela i principa dobrosusjedske suradnje. Ako želi napredovati prema Europskoj uniji, što mi kao članica Europske unije i kao susjed Srbije i želimo, treba svoje obveze izvršavati i na taj način će Srbija moći napraviti pomak prema Europskoj uniji. A ne pismima i nekakvim diplomatskim akcijama koje su zaista osuđene na neuspjeh. Uhvatiti se posla i to je ono što je, kako mi se čini, i poruka Junckerova pisma Vučiću, rekao je Kovač novinarima u Potsdamu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić odbio je detaljnije komentirati odgovor koji mu je poslao Juncker. Kaže da bi najviše bodova dobio kada bi “brutalno” odgovorio Junckeru, ali to neće učiniti. Ipak, rekao je što mu je zasmetalo.

“Ne podnosim kada se sve poistovjećuje i kada se rade lažne simetrije i ravnoteže. To časni ljudi teško podnose. Znao sam da je to bio najlakši odgovor za svakoga, zašto sam rekao da više nećemo odgovarati ni Hrvatskoj ni drugima”, kazao je Vučić.

Juncker pozvao Hrvatsku i Srbiju na međusobno poštivanje

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker odgovorio je danas na pismo srbijanskog premijera Aleksandra Vučića u kojem se žalio na Hrvatsku, potvrđeno je HRT-u. Juncker je izrazio zabrinutost zbog pogoršanja odnosa između dviju država te pozvao Hrvatsku i Srbiju da se “vrate konstruktivnim bilateralnim odnosima”, a sva otvorena pitanja riješe “uz međusobno poštovanje”.

“Komisija se u skladu sa svojim ovlastima uvijek zalagala za to da se poštuju žrtve te da se održava sjećanje žrtve ratnih zločina, ali kriminalizira zločine iz mržnje koji se temelje na nacionalnom podrijetlu baš kao i svako javno pozivanje na nasilje i mržnju, uključujući i negiranje ili trivijalizaciju genocida”, poručio je Juncker Vučiću. Prema tome, države članice obvezne su kažnjavati takve zločine, a drzave koje tek žele postati članice trebaju svoje zakone uskladiti s europskima, dodao je.

U svom odgovoru predsjednik EK je istaknuo da su dobrosusjedski odnosi, regionalna suradnja i pomirenje “temljeni principi koje trebaju poštovati zemlje kandidati, potencijalni kandidati i članice EU-a”. Junker je naglasio da “dugi put pomirenja među narodima zahtijeva iskrene napore svih strana i na svim razinama kako bi se priznale nepravde iz prošlosti kako bi se nepristrano i zajednički mogli graditi temelji buduće suradnje”./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

UKUPNO 368 U BIH

Devet novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hercegovini

U ponedjeljak u poslijepodnevnim i večernjim satima, u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar na COVID-19 testirano je 48 uzoraka, od kojih je 9 pozitivnih, prenosi...