Hrvatski Medijski Servis

KOŠARAC: Iza inicijative za sazivanje žurne sjednice ZD Parlamenta BiH krije se opasna i protuustavna namjera

Predsjedatelj Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac upozorio je da se iza inicijative skupine zastupnika za sazivanje žurne sjednice ovog doma krije opasna, protusustavna i protuzakonita namjera da se produži tehnički mandat Vijeću ministara u kojem sjede, kako je naveo, nelegitimni predstavnici srpskog naroda i Republike Srpske.

“Nismo iznenađeni činjenicom da su se ovom zahtjevu pridružili zastupnici SDS-a i PDP-a, čiji ministri i dalje sjede u Vijeća ministara u tehničkom mandatu i bezrezervno podržavaju politiku SDA i Bakira Izetbegovića, koji na silu, ucjenama i pritiscima u kojima sudjeluje i jedan dio međunarodnih predstavnika u BiH, hoće ići prema članstvu u NATO-u usprkos jasno izraženoj volji srpskog naroda i podršci SNSD-u i političkim strankama koje se zalažu za vojnu neutralnost Republike Srpske i BiH”, naglasio je Košarac u izjavi za Srnu.

On je istaknuo da je šokiran izjavom predsjednika PDP-a Branislava Borenovića, koji problematizira i pokušava dovesti u pitanje sadržaj i značaj Rezolucije Narodne skupštine Republike Srpske o zaštiti ustavnog poretka i vojnoj neutralnosti RS-a.

“Takve izjave predstavljaju direktnu podršku bošnjačkim politikama i onim međunarodnim faktorima, koji ne poštuju volju i interese srpskog naroda i koji po svaku cijenu pokušavaju napraviti NATO-granicu između Srbije i Republike Srpske. Zbog ovakvih izjava i probosanske politike SDS-a i PDP-a, te dvije stranke su prihvatljive u Sarajevu, dok se Republici Srpskoj uskraćuje ustavno i zakonsko pravo da ima svoje legalno izabrane predstavnike u Vijeću ministara BiH”, upozorio je Košarac.

Kaže da postoji očigledna namjera SDS-a, PDP-a i dijela bošnjačkih političkih stranaka u Sarajevu da se SNSD-u pripiše krivica za nefunkcioniranje Parlamentarne skupštine BiH, što nije točno.

“Ne pristajemo davati legitimitet odlukama Vijeća ministara u tehničkom mandatu i protiv smo očiglednog sukoba interesa, budući da su ministri u tom Vijeću ministara istovremeno i zastupnici u Parlamentu BiH”, poručio je Košarac.

Potvrdio je da se zastupnici SNSD-a neće pojaviti na žurnoj sjednici Zastupničkog doma, iako bi, kako kaže, imali mnogo toga kazati o situaciji u pravosuđu BiH, kao i o migrantskoj krizi.

“Na sceni je očigledan pokušaj SDA i jednog broja međunarodnih dužnosnika da ponovno ovladaju pravosudnim institucijama BiH, i to u trenutku kada su, konačno, na red došli slučajevi ratnih zločina nad Srbima i kada se vode procesi protiv bošnjačkih ratnih generala, te policijskih i civilnih struktura odgovornih za te zločine. Pitali bismo ministre Mektića, Šarovića i Crnadka zašto se mjesecima ne usvaja revidirana strategija za procesuiranje ratnih zločina, koja ne odgovara bošnjačkim strankama i posebno vrhu SDA”, rekao je Košarac.

On je poručio da je apsurdno da žurnu sjednicu Zastupničkog doma traži ministar – zastupnik Dragan Mektić, čije je ministarstvo, smatra Košarac, izravno odgovorno za produciranje migrantske krize i koje nije uradilo ništa da spriječi nelegalni ulazak više desetaka tisuća migranata u BiH.

“Imali bismo što kazati o ulozi nekih od najbližih Mektićevih suradnika i dužnosnika Ministarstva sigurnosti u izazivanju migrantske krize i sumnjivoj suradnji s pojedinim međunarodnim humanitarnim organizacijama, od kojih su imali izravnu ili neizravnu korist. Doći će vrijeme kada ćemo o tome govoriti, s konkretnim imenima i dokazima, i u parlamentu i u novoizabranom Vijeću ministara BiH”, poručio je Košarac.

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte