KOŠARAC: Tragikomičan način na koji se Šarović nepristojno nudi SDA

Predsjedatelj Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac ocijenio je paradoksalnom i tragikomičnom izjavu predsjednika SDS-a Mirka Šarovića u kojoj izražava spremnost da ključne pozicije u institucijama BiH ponudi Demokratskom narodnom savezu i Socijalističkoj partiji.

“Šarovićeve izjave su tragikomične jer on nema mandat bilo kome bilo nešto nuditi ili davati. Takav mandat nije dobio od srpskog naroda na proteklim općim izborima”, naglasio je Košarac u izjavi za Srnu.

On je podsjetio da, prema Ustavu i važećim zakonima, izabrani član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik ima mandat donositi odluke o imenovanju predsjedatelja Vijeća ministara, pogotovo u situaciji kad je riječ o kadru iz reda srpskog naroda.

“Šarović može biti u situaciji da nekom nešto nudi samo ako za to dobije suglasnost druga dva člana Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića i Željka Komšića, koji trebaju preglasati srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Ako je to Šarovićeva namjera i ako na taj način SDS želi ostati na vlasti u zajedničkim institucijama, onda neka tako i uradi”, poručio je Košarac.

On je naglasio da bi preglasavanje srpskog člana Predsjedništva BiH u slučaju izbora predsjedatelja Vijeća ministara predstavljalo potpuno ignoriranje izborne volje Republike Srpske i srpskog naroda.

“To se u daytonskoj BiH nikada nije dogodilo. To se moglo događati samo u vrijeme rata, kada su ljudi poput Mirka Pejanovića i Mire Lazovića slijepo slušali i provodili politiku Alije Izetbegovića. Isto bi radio Šarović ili bilo koji Srbin koga izaberu Šefik DŽaferović i Željko Komšić”, upozorio je Košarac.

On je rekao da je siguran da su Šaroviću poznate sve ove činjenice, ali i da je novoizabranom predsjedniku SDS-a potrebno medijski se eksponirati jer je u prethodne četiri godine uglavnom šutio i slušao Bakira Izetbegovića i Denisa Zvizdića.

“Tragikomičan je način na koji se Šarović nepristojno nudi čelnicima SDA, bez obzira na rezultate izbora i na izbornu volju srpskog naroda. Problem će biti ako Bakir Izetbegović prihvati Šarovićevu ponudu i tako u politički sustav uvede praksu da funkcije u zajedničkim institucijama u Sarajevu mogu obavljati samo oni Srbi koji su prihvatljivi za SDA i druge bošnjačke političke stranke. To je praksa koju SNSD i naši koalicijski partneri nikada neće dozvoliti”, zaključio je Košarac./HMS/

2 COMMENTS

Comments are closed.

Najnovije

INZKOV ZAKON PREPUN PRAVNIH RUPA

Negiranje ratnih zločina na Stipića livadi i u Briševu bez kazne!

“Trebalo je pobiti ustaše u Briševu”; “Nek’ su platili glavom UZP-ovci na Stipića livadi” - ove dvije objave izazvale bi zgražanje u većem dijelu...