KOŠARAC: Ne postoji nikakva mogućnost slanja ANP-a, pa ni reduciranog

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac rekao je da je sazivanje izvanredne sjednice Predsjedništva BiH o imenovanju predsjedatelja Vijeća ministara logičan slijed aktivnosti i da SNSD ni po koju cijenu neće podržati slanje ANP-a, pa ni onog reduciranog s fokusom na civilnu oblast.

– Obveza svih nas je poštovati Ustav i političko predstavljanje naroda poslije izbornog procesa i važno je da se implementiraju izborni rezultati. Bilo je mnogo uvjetovanja, prekršen je Zakon o Vijeću ministara i mnoge druge procedure. Mislim da je to bila politika SDA motivirana nekim modelom dijela međunarodne zajednice koja je prisutna u BiH – naglasio je Košarac.

On je ponovio da SNSD neće odustati od stava da je vojna neutralnost najbolje rješenje za BiH, te da je izvanredna sjednica Predsjedništva BiH logičan slijed aktivnosti.

– Nećemo glasovati za ANP i nećemo podržati takvo rješenje na razini Predsjedništva ili bilo kojeg drugog organa. Nakon provjera Zorana Tegeltije od SIP-a i SIPA-e, logičan slijed je bio da Predsjedništvo obavi svoj dio aktivnosti i zato je Dodik pokrenuo inicijativu za zakazivanje izvanredne sjednice – naveo je Košarac.

On je podsjetio da postoje izjave predsjedatelja i dvojice bošnjačkih članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića o kandidatu za predsjedatelja Vijeća ministara, ali i stav SNSD-a da nema ANP-a.

Član Predsjedništva SNSD-a je dodao da nije ni pesimist ni optimist uoči izvanredne sjednice Predsjedništva BiH zakazane za utorak, jer, kako kaže, do sjednice ima dovoljno vremena.

– Svima treba iz dobrih namjera ukazati na neophodnost konstituiranja organa. Mi nismo opterećeni da se to mora uraditi po svaku cijenu, ali jesmo politički motivirani za dosljednu primjenu Ustava i zakona i političko predstavljanje našeg nareda. Nećemo dozvoliti nikome u BiH da u naše ime bira neke podobne Srbe koji bi vršili vlast na zajedničkoj razini izuzev onih koji imaju izbornu pobjedu u Republici Srpskoj, a to je SNSD i naši koalicijski partneri – poručio je Košarac.

On je naveo da u BiH postoje strukture koje kada domaći političari proizvodu neki akt, poput sporazuma o formiranju vlasti, pokušavaju ga pomnožiti s nulom.

– Treba se motivirati dijalogom, uvažavajući sve političke različitosti i uvažavati Ustav, zakon i važnost političkih predstavnika koji su izabrani na izborima da moraju biti dio struktura, a ne oni koji biraju stranci ili neke strukture u drugom entitetu koji vide podobniju strukturu – rekao je Košarac za Klix.

On je ponovio da ANP nije nigdje uvjet za konstituiranje vlasti i da bi nova vlast trebala mapirati vanjsku politiku i prioritete države.

– Ne postoji nikakva mogućnost slanja ANP-a, pa ni reduciranog. Nema uvjetovanja. Ako se prokocka prilika i ponište potpisi lidera sa sporazuma, ući ćemo u dublju političku krizu i izgubiti dosta vremena da se vrati povjerenje – upozorio je Košarac./Srna/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije