FEDERACIJA BiH

“Korona zakon” i sve njegove povlastice prestaju vrijediti nakon dva mjeseca jer je ukinuto stanje nesreće

Famozni “Korona-zakon” ili Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica u FBiH, na koji se čekalo čak 50 dana, ostaje na snazi još samo 60 dana. Zakon koji je stupio na snagu 9. svibnja ulazi u svoj završni period jer je stanje nesreće u ovom entitetu ukinuto.

Vlada FBiH u petak je donijela odluku o ukidanju stanja nesreće, a najveća posljedica te odluke odnosi se na pomoć koja je kroz niz mjera bila omogućena korona-zakonom. Stanje nesreće ukinuto je nakon više od dva mjeseca i prestaje vrijediti 31. svibnja, piše Klix.

Kako završni članak zakona predviđa, on prestaje vrijediti 60 dana nakon proglašenja prestanka stanja nesreće. Tako bi poslovni subjekti u Federaciji BiH povlastice korona-zakona mogli “uživati” samo 80 dana.

Zakon između ostalog, subvencioniranja doprinosa za obavezna osiguranja, obustavu obračuna i plaćanje zatezne kamate na javne prihode, prekid svih upravnih i izvršnih postupaka za vrijeme stanja nesreće, kao i uspostavu jamstvenog fonda.

Za stanje nesreće vezan je i moratorij koji banke omogućavaju svojim klijentima za plaćanje kredita.

Ekonomske posljedice pandemije koronavirusa u Federaciji BiH su ogromne, broj zaposlenih pao je za oko 28 tisuća, a promet registriran preko fiskalnih uređaja samo u travnju bio je manje za otprilike milijardu i pol u odnosu na isti mjesec prošle godine./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NEREDI U SRBIJI

U Beogradu ne prestaju sukobi policije i prosvjednika, okršaji i u Novom Sadu i Nišu

Drugu večer zaredom u Beogradu su se sukobili prosvjednici i policija. Prosvjedi su počeli nakon najave o uvođenju policijskog sata, a dosad ima nekoliko...