Korejac zbog ubojstva proveo 20 godina u zatvoru, a zatim je netko drugi priznao zločin

U jesen 1988. godine 13-godišnjakinja je silovana i ubijena u svom krevetu. Ovaj zločin šokirao bi javnost bilo gdje drugo, ali ne i u tadašnjem ruralnom području u blizini Seoula, glavnog grada Južne Koreje, gdje su se često dešavala ovakva ubojstva

Ova 13-godišnjakinja bila je već osma žena ubijena u ovom mjestu u dvije godine, prenosi Klix.

Gotovo godinu dana nakon što je tinejdžerka ubijena, policija je stigla u kuću 22-godišnjeg Yoona, čije puno ime nije objavjeno zbog južnokorejskih zakona koji štite privatnost osumnjičenih kriminalaca. Policajci su Yoona odveli u malu sobu gdje su ga tri dana ispitivali o silovanju i ubistvu 13-godišnjakinje, piše CNN.

Na kraju trodnevnog mučenja, Yoon je priznao zločin.

On je policiji ispričao da je u noći ubistva otišao u šetnju kako bi se malo osvježio. Tijekom šetnje morao se nekoliko puta odmoriti. Oko ponoći, kako je nadalje ispričao, ugledao je kuću sa upaljenim svjetlom i osjetio je iznenadni “poriv za silovanjem”. Upao je u kuću i napao mladu djevojku, navodi se u njegovom priznanju. Nakon svega, spalio je svoju odjeću i pobjegao kući.

Yoon je nedugo poslije toga osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog ubojstva i silovanja. Međutim, 20 godina poslije pojavljuje se pravi ubojica.

Prije 1986. Hwaseong nije bio mjesto na kojem su se događali ovakvi zločini. Oko 226.000 ljudi živjelo je na tom području, raštrkano po brojnim selima. Jedno od tih sela bilo je Taean-eup gdje je živio Yoon. U osamdesetim godinama Taean-eup je bila živahna zajednica s barovima i kafićima u korejskom stilu u kojima su se stanovnici voljeli okupljati i ogovarati.

Međutim, sve se promiijenilo u rujnu 1986. godine kada je ubijena prva žena u Hwaseongu. Do 1991. godine u regiji Hwaseong ubijeno je i silovano deset žena i djevojčica, uključujući 13-godišnjakinju za čije ubistvo je osuđen Yoon.

Kada je ubijena prva žrtva, lokalna policija preuzela je potragu za ubicom. Međutim, nakon treće žrtve, pridružili su im se istražitelji iz obližnjeg grada kako bi im pomogli. Oni su bili sigurni da tragaju za serijskim ubojicom, sve dok nije osuđen Yoon.

Prvih pet ubojstava dogodilo se u krugu od pet kilometara područja Hwaseonga, a potom su se počela dešavati i u udaljenijim dijelovima. Kada je Yoon osuđen, mnogi su misili da će se smiriti situacija, ali porodice drugih žrtava i dalje su tragale za pravdom.

Godinama se činilo da južnokorejski serijski ubojica nikada neće biti pronađen. Međutim, sve se promijenilo krajem prošle godine kada je istražioc Gyeonggi Nambu Ban Gi-soo, najnoviji policajac zadužen za istragu, objavio eksplozivnu informaciju. DNK testovi u slučaju tri ubistva otkrili su istog čovjeka, Leea Chun-jaea.

Lee je smješten u zatvor gdje je nakon samo mjesec dana iza rešetaka priznao svih deset ubojstava u Hwaseongu te još četiri druga za koje policija nije znala. On je detaljno priznao sve što je učinio, pa je čak i nacrtao lokacije gdje je počinio ubojstva.

Njegovo priznanje značilo je Yoonovo oslobođenje. Međutim, to nije bilo dovoljno da skine ljagu s Yoonovog imena. Ovih dana Yoon je u pedesetim godinama. Radi u fabrici kože u blizini Seoula. Za njega govore da je ljubazan i društven čovjek koji priča glasno i slobodno se smije. Sve što on želi jeste “vratiti svoju čast”./HMS/

Najnovije

BEOGRAD

Sin srbijanske političarke skočio kroz prozor stana na petom katu

Stravična vijest stiže iz Beograda. Naime, 25-godišnji sin (J.I.) srbijanske političarke Sande Rašković Ivić, preminuo je nakon što je skočio kroz prozor stana u...