KONTINUITET MANIPULACIJA Samo je pitanje vremena kada će se, nakon piralena i pomora ribe, na Uborku “pojaviti” nešto treće

Priča o blokadi deponije Uborak u Mostaru poprima obrise dramskog ulomka s više međusobno povezanih činova. Nakon neutemeljene priče o prisustvu piralena nedavno se pojavio i misteriozni pomor ribe na ušću Sušice, a po ustaljenoj matrici ista je skupina ljudi ustvrdila da se sve događa zbog štetnog djelovanja deponije.

I ponovno se događa obrat istovjetan onome s piralenom.

Uzrok ponora ribe nije trovanje

Federalna uprava za inspekcijske poslove potvrdila je da uzrok uginuća ribe ne može biti trovanje.

”Utvrđeno je da nisu ustanovljeni klinički manifestni simptomi koji bi ukazivali na prisustvo bolesti virusne, bakterijske, gljivične i parazitske etiologije. Na osnovu navedenog pregleda, ne može se utvrditi uzrok uginuća (trovanje i dr), ali na osnovu izvršenog inspekcijskog i sekcijskog pregleda, nisu uočeni klinički manifestni simptomi koji bi ukazivali na prisustvo bolesti riba”, navodi se u analizi FUZIP-a.

FMOiT nije produžilo dozvolu

Nakon svih događanja koji imaju priličan kontinuitet još je jednom jasno da se organizirano kroz manipulacije i neistine želi destabilizirati Mostar i još nekoliko gradova i općina koje svoje smeće odlažu na Deponiji Uborak, a o čemu je HMS već, u nekoliko navrata pisao.

Nakon što Federalno ministarstvo okoliša i turizma nije produžilo okolišnu dozvolu, građani okupljeni u inicijativu “Jer nas se tiče” ponovno su blokirali ulazak u deponiju Uborak.

Usput treba napomenuti i da nije jasno zbog čega FMOiT nije produžilo okolišnu dozvolu. Nejasno je zašto Federalno ministarstvo okoliša i turizma ne produžuje okolišnu dozvolu mostarskoj deponiji. Stručnjak za okoliš koji je upućen u događanja oko mostarske deponije ističe da je sasvim nelogično da se rezervirani prostor od cca 12 hektara od strane FMOiT-a ne smatra dijelom JP Deponija, na koje po potrebi treba dograđivati nove odlagališne površine, građene prema najstrožim zahtjevima za takve objekte. Ističe da je sav prostor unutar ograde poduzeća je „deponija“.

Stručnjak tvrdi da je deponija dostavila zahtjev za obnovu Okolišne dozvole tijekom rujna (cca 300 stranica s prilozima) u kojima je detaljno opisan rad JP Deponija. Ističe da su potrošene velike svote novca da se uradi traženi konstantni višegodišnji monitoring voda, tla, buke itd., od strane akreditirane i ovlaštene ustanove i utvrđeno je da s ukupnog prostora „deponije“ nema nedozvoljenog djelovanja na sastavnice okoliša. Unatoč izostanku produljenja okolišne dozvole Vlada Federacije BiH dala je naputak da se, zbog javnog interesa, Uborak ne zatvara.

Mediji u službi manipulacije

Od 4. prosinca, kada prestaje vrijediti okolišna dozvola i ponovno se događa blokada Deponije određeni mediji svoj su posao radili u svrhu manipuliranja javnosti te su senzacionalistički i neutemeljeno govorili o prekoračenju policijskih ovlasti prilikom deblokade Deponije od strane MUP-a HNŽ.

Zbog toga se jučer oglasio i Sindikat MUP-a HNŽ koji navodi da su neke medijske kuće pisale o “akciji u tijeku koje je policija udarala žene, djecu, ratne vojne invalide, trudnice i ljude oboljele od karcinoma, kojom prilikom je polomljeno na desetine ruku, nogu i rebara”.

Sindikat MUP-a HNŽ poručio je i da odbacuje takve bombastične navode te tezu o prekomjernoj upotrebi sile, a navode i da će poduzeti i određene mjere ako se medijski linč nastavi.

Da cijeli “slučaj Uborak” ima i glavu i rep što se tiče političke pozadine i korištenja građana nastanjenih u blizini deponije (većina njih bespravno je izgradila svoje kuće) u političke svrhe HMS je, također, već upozoravao.

Džubur i Uborak

Tako je, Ahmed Džubur, zastupnik u Parlamentu FBiH iz Komšićevog DF-a, u programu jedne sarajevske televizije otvoreno prozvao mostarskog gradonačelnika Ljubu Bešlića za “sustavnu urotu protiv sjevernog dijela Mostara kojega želi trajno kontaminirati”.

Džubur je dugogodišnji dekan Agromediteranskog fakulteta Univerziteta u Mostaru, osoba od povjerena drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Optužio je i bivšeg visokog predstavnika u BiH, Miroslava Lajčaka, da je mostarskom gradonačelniku Bešliću rekao u kojem će institutu u Pragu vršiti testiranja na piralen da bi nalaz bio negativan. Dakle, on je Prag, za potrebe obrane svoje izmišljene teze ili iz pukog neznanja, smjestio u Slovačku.

Kada će sljedeći “incident”?

Saga oko Uborka, čini se, mogla bi imati još nekoliko činova pa je samo pitanje što će se sljedeće pojaviti (nakon piralena i ponora ribe), a da određene skupine za taj događaj okrive štetnost Deponije. Nadležne institucije morale bi se pozabaviti takvim radnjama te rasvijetliti tko, zašto i na koji način želi ugroziti neometan odvoz komunalnog otpada i izravno utjecati na svakodnevni život građana Mostara i Hercegovine./B. G./HMS/

Najnovije