HKD NAPREDAK

Koncert “Hrvatska vokalna lirika” u Sarajevu

U povodu obilježavanja 120 obljetnice utemeljenja, Hrvatsko kulturno društvo Napredak upriličit će u ponedjeljak 21. studenoga s početkom u 19,00 sati u koncertnoj dvorani “Cvjetko Rihtman” Srednje glazbene škole Sarajevo koncert pod nazivom “Hrvatska vokalna lirika” na kojem će nastupiti sopranistica Vedrana Šimić uz klavirsku pratnju Milana Lucića.

Na programu su djela Ivana pl. Zajca Noć je tiha (tekst: Josip Eugen Tomić), Blagoja Berse Seh duš dan (tekst: Vladimir Nazor), Josipa Hatzea Majka (tekst: Hugo Badalić) i Lađa u noći (tekst: Rikard Katalinić-Jeretov), Ivana Matetića-Ronjgova Moja zemlja (tekst: Drago Gervais), Krste Odaka Mura voda teče (tekst: Vinko Kos), Krešimira Baranovića Crn bel (tekst: Fran Galović), Jakova Gotovca Pjesme čeznuća op. 21 (tekst: narodne), Mornareva ljuba, Žalba na zemlju i S dragim u svijet.

Također, bit će izvedeni i Roža (tekst: Dragutin Domjanić) te Klinčeci čerleni (tekst: narodna, Zagorje) Ive Lhotke-Kalinskog, Prkosna balada (tekst: nepoznat) Emila Cossetta te Mir op. 28 (tekst: August Harambašić) Darija Vučića.

Ulaz slobodan.

Dobro nam došli!

O glazbenim umjetnicima:

Vedrana Šimić, sopran
(1979., Tuzla, BiH)

Studij solo pjevanja započela je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, u klasi prof. Paše Gackić, a diplomirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Mire Zidarić-Orešković. Usavršavala se kod talijanskog vokalnog pedagoga Paola De Napolija i kod prof. Dunje Vejzović.

Debitirala je 23.04.2004. u Operi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i od tada do danas bilježi oko 90 gostovanja u toj opernoj kući. Nastupala je na scenama zagrebačke, riječke, splitske i sarajevske Opere u dvadesetak glavnih i naslovnih uloga.

Nastupala je koncertno sa Zagrebačkom, Sarajevskom i Beogradskom filharmonijom, te Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije, Simfonijskim orkestrom Crne Gore, Simfonijskim orkestrom Opere i Baleta u Tirani, Orquestra Sinkinica do Teatro Nacional Claudio Santoro (Brazil) i Orquestra Sinfimica do Paran (Brazil) sa dirigentima kao što su N. Bareza, P. Dešpalj, I. Lipanović, M. Homen, L. Voltolini, A. Allemandi, Z. Juranić, K. Arp, N. Matošević, M. Sinkevich, J. Marić, V. Kranjčević, S. Dešpalj, D. Vučić, I. Vla-jnić, D. Crescenzi, C. Cohen, M. Zumalave, V. Matvejeff, M. Helmrath, G. Marciano, S. Scappucci, M. Arakaki.

Dva puta je dobitnica Nagrade „Štefanija Lenković” HNK Zajc u Rijeci za najbolje ostvarenu žensku ulogu u opernom programu Kazališta za uloge Adriana Lecouvreur u predstavi „Adriana Lecouvreur” F. Cilee, Manon Lescaut u predstavi „Manon Lescaut” G. Puccinija i Donna Leonora u predstavi „Moć sudbine” G. Verdija. Dobitnica je i Nagrade Hrvatskog glumišta (NHG) za najbolje umjetničko ostvarenje u operi, za ulogu Adriane Lecouvreur u operi „Adriana Lecouvreur” F. Cilee.

lzvanredna je profesorica na Univerzitetu u Sarajevu – Muzička akademija i šefica odsjeka za solo pjevanje.

Milan Lucić, klavir
(1985., Zenica, BiH)

Diplomirao je 2007., a zatim i magistrirao 2011., na Odsjeku za klavir na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi red. prof. Svetlane Chlaidze. Treći ciklus studija na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu završava 2015., čime stječe zvanje doktora muzičkih umjetnosti iz oblasti klavira.

Usavršavao se na majstorskim tečajevima kod renomiranih pijanista i pedagoga poput: J. Novotny, L. Pogorelić, G. Vidović, E. Tawaststjern, R. Gediga, D. Merlet. Sudjelovao je na tečaju komorne glazbe kod prof. Johannes i Edoard Kutrowatz (Baden, Austrija).

Dobitnik je nagradne stipendije Fondacije Karim Zaimović (2006.) stečene na osnovi uspjeha na studiju i doprinosa kulturnom stvaralaštvu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, kao i stipendije za prestižni masterkurs na L’Academie musicale de Villecroze, Francuska, koji se održava jednom godišnje za 10 pijanista iz cijeloga svijeta.

Dobitnik je nagrade „Zlatna značka” Univerziteta u Sarajevu koja se dodjeljuje najboljem studentu Univerziteta, kao i više nagrada na natjecanjima od kojih je najznačajnija Specijalna nagrada na Federalnom natjecanju u Livnu, BiH (2006.), kao i 3. nagrada na internacionalnom natjecanju Val Tidone u Italiji (2007.). Koncertirao je na festivalima „Sarajevska zima”, „Baščaršijske noči”, „Dani Kantona Sarajevo”, „Majske muzičke svečanosti”, „Mostarsko proljeće”, a nastupao je kao solist i sa Sarajevskom filharmonijom (2008.) Do sada je održao niz zapaženih koncerata u BiH i inozemstvu (Hrvatska, Srbija, Slovenija, Austrija, Italija, Njemačka, Francuska).

Trenutno je zaposlen kao viši umjetnički suradnik na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

INSPEKTORI OTKRILI

Tko je Senad Sarić pod čijim se imenom vodi dosije Sebije Izetbegović?

Senad Sarić ime je liječnika pod čijim brojem dosjea se na Medicinskom fakultetu vodi SebijaIzetbegović. Otkrili su to inspektoru Kantonalne uprave za inspekcijske poslove...