KONAKOVIĆ: Vrlo je važno da europske dokumente usvojimo prije 20. veljače

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je danas u Sarajevu da je vrlo važno „da mi europske dokumente usvojimo prije 20. veljače, zato što neke od zemalja koje će o tome odlučivati na sjednici Vijeća trebaju dvije, tri, neke čak i četiri tjedna kako bi u svojim parlamentima pripremili suglasnost za takvu vrstu odluke“.

– Onda znači da bi Varhelyi taj prijedlog Komisije trebao pisati nekad tamo polovicom veljače, možda ga već piše. Iz svih tih razloga je bitna dinamika usvajanja ovih zakona – naveo je Konaković.

Dodatno se komplicira

Konaković je kazao kako je negativno iznenađen time što na sjednici Doma naroda Državnog parlamenta jučer nije usvojen Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti.

– Nije bilo potrebe da se jedan zakon, usklađen, dogovoren, koji je prošao Vijeće minstara BiH, koji je prošao Zastupnički dom, na ovakav način dodatno komplicira, jer je to jedan od onih važnih zakona koje nam Europska unija mjeri. Nemam informacije iz kojih razloga je SNSD to usporio, još ne možemo reći oborio, jer postoji taj način usklađivanja na Kolegiju da se i dalje živim drži ovaj zakon – naveo je Konaković nakon sjednice Vijeća ministara BiH.

Prema njegovim riječima, ovaj zakon, ako ode u redovitu proceduru, mogao bi ispasti iz ove dinamike donošenja odluka.

Ministar vanjskih poslova BiH kazao je da očekuju za Plan rasta i za paket podrške neke odluke iz EU u vrlo skorom roku u kojem bi se ova priča o velikom paketu podrške od šest milijardi trebala potpuno formalizirati i prezentirati.

Ministar Konaković je govorio i o pitanju Trgovske gore, o kojem je danas razgovarano na sjednici Vijeća ministara BiH.

Kazao je da Trgovska gora ima svoju dinamiku koja je zahtjevna. Dodao je da su danas na sjednici Vijeća ministara BiH analizirali i dopunjavali neke odluke koje se tiču ekspertskog sastava ekipe koja u ime BiH sudjeluje u ovom procesu.

O Trgovskoj gori

– Također smo načelno otvarali mogućnosti da se angažira međunarodni odvjetnički ured koja bi nam također pomogao u ovom dijelu. Iako, zadovoljni smo činjenicom da je hrvatska strana malo relaksirala te odnose odlukama u kojima je prolongirala eventualno ova događanja. Ali i dalje pratimo, vrlo nam je važna ova priča i vrlo nam je važno da zaštitimo ovaj, vjerojatno, najljepši dio Bosne i Hercegovine od bilo kakve ekološke katastrofe – istaknuo je Konaković.

Naime, Vijeće ministara BiH razmatralo je danas Prijedlog odluke o dopuni Odluke o imenovanju Pravnog tima za izradu Strategije pravne zaštite interesa BiH u vezi s pitanjem odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore, kao i Prijedlog odluke o dopunama Odluke o imenovanju Ekspertskog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore./Fena/HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img