Konaković veleposlanika Izraela nazvao ljudskom sramotom

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković nazvao je izraelskog veleposlanika u Srbiji “diplomatskom i ljudskom sramotom” nakon što je izjavio kako Izrael Srebrenicu ne smatra genocidom jer to “umanjuje važnost” tog termina.

“Vi ste sramota diplomacije i ljudska ste sramota”, napisao je Konaković na X-u. “Umanjivanje zločina u Srebrenici pod plaštom ‘važnosti termina’ nije samo intelektualno nepošteno, već i moralno upitno”, dodao je.

Izraelski veleposlanik Yahel Vilan izjavio je u petak za srbijansko izdanje ruskog portala Sputnjik kako holokaust nad Židovima u Drugom svjetskom ratu nije jedini genocid i da ih je bilo još širom svijeta.

“Ali, kada Srebrenicu nazovete genocidom, po mom mišljenju to umanjuje važnost tog termina koji bi se trebao koristiti samo za genocide. Za mene, Srebrenica se ne bi trebala nazivati genocidom”, rekao je Vilan.

Opća skupština UN-a bi u svibnju trebala glasati o rezoluciji o srebreničkom genocidu što je u BiH izazvalo oštre rasprave i protivljenja vlasti u Republici Srpskoj te u Beogradu.

Zločin u Srebrenici nad Bošnjacima kojeg je počinila Vojska RS kvalificiran je kao genocid u sudskim procesima pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnim sudom pravde./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img