KONAKOVIĆ U RIMU: Zajednički interes ubrzano integrirati BiH u EU

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sudjelovao je danas, na poziv ministra vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije Antonija Tajanija, na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana i ministara vanjskih poslova grupe “Prijatelji Zapadnog Balkana” u Rimu.

Na Ministarskom sastanku se razgovaralo o predstojećim zadacima u 2024. godini koji se odnose na integraciju regije Zapadnog Balkana u EU, te jačanju koordiniranog pristupa nad prioritetnim pitanjima. Uz ministre vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana, sastanku je prisustvovalo i sedam zemalja članica Europske unije koje čine grupu “Prijatelji Zapadnog Balkana“, a to su Italija, Austrija, Češka, Hrvatska, Slovačka, Grčka i Slovenija.

U okviru prve sesije Ministarskog sastanka pod nazivom “Zajednički rad na ubrzanju procesa europskih integracija zemalja Zapadnog Balkana“, ministar Konaković je istaknuo da je status kandidata koji je Bosna i Hercegovina dobila u prosincu 2022. godine donio novi optimizam i pozitivnu energiju u našu zemlju.

– S ponosom mogu reći da smo u Vijeću ministara, nakon više od desetljeća zastoja na putu EU integracija, uspjeli napraviti teške unutarnje kompromise, od kojih mnogi nisu politički popularni – kazao je ministar Konaković i dodao da razumije da proširenje nije popularno, posebno u godini europskih izbora, “ali lideri EU moraju biti upravo to – lideri, gledati nekoliko koraka unaprijed, vidjeti političke posljedice i sigurnosne rizike neotvaranja pregovora s Bosnom i Hercegovinom”.

Istaknuvši opredijeljenost BiH da slijedi put koji će je u konačnici dovesti do punopravne članice Europske unije, izrazio je nadu da će EU donijeti ispravnu odluku na predstojećem sastanku Europskog vijeća u ožujku ove godine što će omogućiti otvaranje pristupnih pregovora.

-Imajući u vidu s jedne strane ogroman pozitivan utjecaj koji bi to imalo na Bosnu i Hercegovinu, politički, ekonomski i na naše društvo, a s druge strane, potrebu da se održi pozitivan zamah, vjerujem da nam je zajednički interes da ubrzano integriramo Bosnu i Hercegovinu i regiju u EU – zaključio je ministar Konaković.

Na drugoj sesiji pod nazivom “Rast i integracija: doprinos privatnog sektora”, Konaković je govorio o značaju dublje ekonomske integracije Zapadnog Balkana i EU, čime bi se poboljšao životni standard u regiji koji je svjedok velikih migracija stanovništva u europske zemlje u potrazi za boljim prilikama.

Ohrabrujućom je ocijenio najavu usvajanja novog Plana rasta za Zapadni Balkan od strane Europske komisije, koji bi pomogao rast ekonomija zemalja regije i približio ih jedinstvenom tržištu EU. Pritom se osvrnuo na važnost Zajedničkog regionalnog tržišta, u okviru Berlinskog procesa, kao snažnog instrumenta ne samo za bržu integraciju u jedinstveno tržište, već i za ubrzanje nacionalnog i regionalnog ekonomskog rasta.

Ministar je na kraju rekao da Bosna i Hercegovina podržava ideju daljnjeg ekonomskog usklađivanja Zapadnog Balkana, kroz zajedničko regionalno tržište, s jedinstvenim tržištem EU, priopćeno je iz MVP-a BiH./HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img