SARAJEVO

KONAKOVIĆ – SZIJJARTO: Mađarska želi ubrzanje europskog puta BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Szijjártom, s kojim je razgovarao o odnosima između dvije zemlje i suradnji koja je ocijenjena kao jako dobra.

Konaković je nakon sastanka izjavio novinarima da je Mađarska zemlja s kojom nemamo otvorenih pitanja niti nekih velikih problema, s kojom raste obujam naše trgovinske razmjene i s kojom se neke nove šanse za trgovinsku razmjenu dodatno otvaraju i pojačavaju.

“Želimo iskoristiti priliku”, dodao je on, “da to u svakom od naših razgovora bude fokus”.

– Želim se zahvaliti kolegi i Mađarskoj koji su podržali kandidatski status BiH, koji su i veliki zagovornici proširenja EU. Jedna su od zemalja koja to razumijeva zato što su nedavno prošli kroz sličan proces i shvaćaju koliko nam znači taj stav EU koji bi trebao biti pozitivan prema proširenju – naveo je ministar Konaković.

Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjártó je kazao kako Mađarska pospješuje, odnosno želi da se ubrza proces proširenja EU, prenosi Fena.

– Ali i vi vrlo dobro znate da u EU postoje države članice koje samo verbalno podržavaju proširenje EU, a kada dođe do odlučivanja onda su vrlo suzdržani. Zbog toga mi pozivamo zemlje članice da prestanu s onemogućavanjem i ograničavanjem procesa proširenja EU – naveo je Szijjártó.

Dodao je kako očekuje od Bruxellesa da u budućem periodu učini određene na polju procesu pridruženja BiH./HMS/

Najnovije

HAAG

Stanišić i Simatović osuđeni na po 15 godina zatvora za zločine u BiH i Hrvatskoj

Bivšim čelnicima Službe državne sigurnosti Srbije Jovici Stanišiću i Frenkiju Simatoviću žalbeno vijeće Rezidualnog mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) u Haagu povećalo je...