KONAKOVIĆ: Razgovor o izmjenama Ustava bio ozbiljan, nedostajali oni koji su trebali shvatiti važnost aktualnog trenutka

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH održan je sastanak parlamentarnih stranaka na državnoj razini o izmjenama Ustava BiH s ciljem implementacije presuda Europskog suda za ljudska prava.

Sastanku su prisustvovali predstavnici stranaka trojke, HDZ-a i stranaka okupljenih oko SNSD-a, piše sarajevski Avaz.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković nakon sastanka je kazao da nije bio dogovor da sastanku prisustvuju predsjednici stranaka, a on je u ime domaćina (trojke) bio tu kako bi se netko obratio javnosti.

Kredibilna Izaslanstva

– U ovom trenutku nam ne trebaju politički lideri, trebaju nam izaslanstva koja o tome mogu adekvatno govoriti. Sastav izaslanstava je kredibilan, to su ljudi koji sudjeluju u radu Parlamentarne skupštine BiH i tu nije bilo nikakvih miniranja. Bio je ovo ozbiljan sastanak, nedostajali su oni koji su trebali shvatiti važnost aktualnog trenutka za BiH – kazao je Konaković.

Konaković smatra da razgovor o tehničkim izmjenama Izbornog zakona ne treba isključivati fokus i na izmjene Ustava BiH.

– Shvaćamo da su tehničke izmjene imperativ, znamo da bi to visoki predstavnik Schmidt trebao ili mogao nametnuti u narednom periodu. Zagovaram opciju u kojoj bismo mi bez stranih intervencija, ako nisu nužne, sami trebali ponuditi rješenja. Nismo skrenuli fokus s tog dijela, ali smo otvorili još neke fokuse. Zanima nas i SIP ovakav kakav jeste, koji čine savjetnici bivših i sadašnjih predsjednika stranaka koje su opozicija i koje nisu došle na današnji sastanak. Imamo još neka rješenja o kojima razgovaramo kontinuirano – rekao je Konaković.

Dodaje da tema izmjena Ustava treba biti na stolu svaki mjesec u BiH.

– Živimo u državi u kojoj je diskriminacija najveća na tlu Europe, a možda i svijeta. Radimo i na ukidanju diskriminacije u Predsjedništvu BiH, ali i na drugim rješenjima što bi moglo značiti stabilizaciju političkih prilika i upaljeno svjetlo u Bruxellesu 21. ili 22. ožujka – istakanuo je Konaković.

Naglasio je i da se Veleposlanstvo SAD osvrnulo na sadržaj dokumenta koji se pojavio u eteru i on je bio predmet razgovora.

Otvaranje projekata

– Ono što je dogovoreno to bude potpisano, ono što potpišemo iza toga stojimo. Ovdje smo otvorili nekoliko zanimljivih tema, gdje se oko nekih stvari slažemo, oko nekih ne i to ide u fazu finalizacije. Zato smo pokušali da u miru to riješimo, da ne bi bilo različitih interpretacija. Mi želimo ispuniti uvjete da nam se otvore pregovori, da nam se otvore projekti, podrška zapadnom Balkanu i da građani u džepu osjete rezultate našeg dogovora – naglasio je.

On je kazao da SDA-ov prijedlog ima manjkavosti, jer ovaj saziv SIP-a bi i dalje imao veliku moć, pogotovo jer bi birao predsjednike biračkih odbora./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img