PREDSJEDNIK NIP

KONAKOVIĆ: Odluka Schmidta samo je pogodovala SDA, po starom modelu stvari bi već bile gotove

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković kazao je da odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta pogoduje samo SDA-u te da bi “Trojka” s koalicijskim partnerima u slučaju da je ostao raniji model biranja izaslanika u Dom naroda FBiH već osigurala svoju poziciju u izvršnoj vlasti.

Konaković je naglasio da će koalicija (Osmorka) koja je okupljena oko programa imati minimalno potrebnih 11 izaslanika u Domu naroda FBiH, ali moguće i više izaslanika ovisno od šešira u HBŽ i Posavini.

“Lutrija će odlučiti hoćemo li imati više 12 ili 13. Ovih stabilnih imamo dovoljno da mogu predložiti potpredsjednika i predsjednika FBiH u Klubu Bošnjaka uz tu nažalost kasno donesenu odluku Christiana Schmidta koja pogoduje samo SDA. Da je ostao stari model predlaganja, stvari bi bile već gotove, koalicije bi bile potpisane i nitko se ne bi trudio da blokira procese u Klubu Bošnjaka”, kazao je predsjednik NiP-a.

Dodao je da imaju dovoljan broj u klubu Bošnjaka, što će biti dovoljno i za tri delegata u državnom Domu naroda.

“Ono što je važno, u Klubu Srba, u Klubu Ostalih, u prostoj većini u Domu naroda, ova koalicija ima apsolutne brojeve. Bez nas je nemoguće potvrditi bilo kakav prijedlog iz bilo kojeg kluba”, kazao je Konaković.

Podsjećamo, po starom modelu bila je potrebna trećina delegata u svakom klubu Doma naroda FBiH (6 od 17), a ne kao sad skoro polovina (11 od 23), za predlaganje predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH.

Trenutno se vodi velika borba za kontrolu većine u Klubu Bošnjaka u federalnom Domu naroda. U tom procesu se nadmeću SDA i DF s jedne strane, a s druge strane je više stranaka okupljenih oko Trojke. Upravo ova brojnija grupacija smatra da će dolaskom Edina Delića (SD) koji je gradonačelnik Lukavca imati presudni glas u Tuzlanskom županiji za izbor izaslanika.

U posljednjih nekoliko tjedana i SDA i “Trojka” poručuju kako će osigurati potrebnih 13 ruku u Klubu Bošnjaka, što jamči sigurnu vlast jer drugom bloku onemogućuje da čak i predloži svog kandidata za predsjednika/potpredsjednika FBiH./HMS/

Najnovije