LIDER NIP- A NAKON SASTANKA U ISTOČNOM SARAJEVU

KONAKOVIĆ: Od šest sigurnosnih agencija, u pet su čelnici s isteklim mandatima

Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković rekao je da je na večerašnjem sastanku koalicijskih partnera na razini BiH u Istočnom Sarajevu razgovarano o raspodjeli kadrova u važnim agencijama i institucijama na razini BiH, te naveo da su u sektoru sigurnosti od šest ključnih agencija, u pet istekli mandati.

Konaković je rekao da je u vrlo konstruktivnoj atmosferi razgovarano o ključnim pozicijama, o 36 institucija i agencija.

“Ima 18 ili više pozicija gdje su istekli mandati, koji rade na rubu zakona, tu se očekuju izazovi. U sektoru sigurnosti od šest ključnih institucija, u pet su na čelu ljudi čiji su mandati davno istekli, koji su odgovorni više svojim političkim šefovima, nego institucijama BiH”, rekao je Konaković novinarima nakon sastanka.

On je istakao da to govori o potrebi da se ti kadrovi mijenjaju.

“Dogovorili smo da ćemo nakon formiranja vijeća ministara dovesti kompetentne ljude”, naveo je Konaković.

Govoreći o pozicijama koje su pripale “trojci”, Konaković je izdvojio Obavještajno-sigurnosnu agenciju /OSA/ i Direkciju za koordinaciju policijskih tijela.

“Sve što je do sada bilo na našoj strani će uglavnom ostati na našoj i bit će nekih manjih izmjena”, rekao je Konaković.

On je dodao da je raspodjela fotelja normalan proces koji prati formiranje vlasti.

“Preuzimajući odgovornost u vlasti na razini BiH mi preuzimamo odgovornost i za one ljude koji su na čelu agencija, institucija i koji trebaju pratiti naše politike”, rekao je Konaković.

On smatra da je parlamentarna većina jasna, da se dogovori privode kraju i da se čekaju sigurnosne provjere i vjeruje da će to ići brzo, da bi Vijeće ministara trebalo biti izabran nakon 20. siječnja i da nakon toga slijede imenovanja čelnika u agencijama i drugim institucijama./Srna/HMS/

 

Najnovije