KONAKOVIĆ: Izmjena Izbornog zakona nema bez ustavne reforme, za smjenu SIP-a prošao vlak

Predsjednik Naroda i Pravde (NiP) Elmedin Konaković je za sastanak stranaka partnera na državnoj razini, koji je održan sinoć u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu, kazao da je neproduktivan, jer nije ništa dogovoreno. Ali su bile dvije važne ekonomske teme, a to je Proračun BiH i Plan rasta.

– Za mene je ovaj sastanak imao svrhu i smisao u dvije važne teme. Jedna je Proračun BiH i druga je Plan rasta, što je važno za građane BiH i sa tim smo ciljem i namjerom, da neka rješenja nađemo, stigli na sastanak – kazao je Konaković.

Napomenuo je da, iako su svi delegirali svoje teme, kao i Milorad Dodik koji je delegirao svoju temu o rezoluciji genocida u Srebrenici, ali su ga prekinuli. Jer, po riječima Konakovića, tu ne može biti nikakvih daljih političkih rasprava „a kako će se on postaviti kada se ta rezolucija, ako Bog da usvoji, to je do njega i nek preuzme odgovornost za to kako se ponaša, jer već plaća veliku cijenu“.

Izrazio je žaljenje što se nisu uspjeli dogovoriti o nekim, kako je kazao normalnim stvarima, te da ne treba vezati pitanje Proračuna institucija BiH s nekim drugim pitanjem.

S obzirom da je na sastanku razgovarano i o izmjenama Izbornog zakonu, Konaković je ponovio ranije stavove, da je to pitanje ustavne reforme.

Nova tema koja se, po njegovim riječima, nameće, je SIP. To je, kaže on, političko tijelo u kojem sjede politički predstavnici, ali “mi smo taj vlak propustili, jer sada imamo Schmidtove važeće odluke, a da bi se išlo u neku proceduru, moraju se legitimirati te odluke, pa onda govoriti o nekim drugim odlukama”.

Konaković je još jednom izrazio uvjerenje da je Plan rasta prilika koju treba iskoristiti, iako „milijarda eura nije nešto što će ujutru popraviti život u BiH, ali je jedna mala injekcija koja bi trebala pomoći bh. gospodarstvu”.

– Samo nerazumni ljudi mogu odbiti takvu ponudu od EU koja je nakon dugog niza godina konkretna i korektna prema BiH – poručio je lider NiP-a.

Iako su ovo mučni sastanci, kako je na kraju rekao, dolazit će i sve dok ima prostora za rješenja, odazivat će se na sastanke./Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img