ANALIZA

Komšićeva nazočnost u Predsjedništvu je skandal, a ne nedolazak Plenkovića

Hrvatski premijer Andrej Plenković neodlaskom na razgovor u krnje Predsjedništvo BiH, u kojem s jednim prekidom mandata već skoro 14 godina poziciju hrvatskog člana uzurpira notorni Željko Komšić, dodatno osvijestio predsjednicu Europske komisije i nizozemskog premijera, Ursulu von der Leyen i Marka Ruttea, o tome koliki je problem za ionako složene političke i nacionalne odnose u BiH pozicija Komšićevo parazitiranje, koji je u najviše državno izvršno tijelo izabran dominantno glasovima Bošnjaka.

Sam Komšić, koji nije ni trebao biti na sastanku ali je u zadnji trenutak stigao sa skijanja u Sloveniji, izjavio je nakon Plenkovićeve korpe kako Plenković, po njegovom skromnom mišljenju, promovira jedno ponašanje koje je štetno za odnose u Bosni i Hercegovini.

– Hrvatski premijer Andrej Plenković, odbijanjem da se sastane s Komšićem, još jednom je na najizravniji način pokazao kakav stav ima prema uzurpatoru hrvatske pozicije u Predsjedništvu BiH-izjavio je za Slobodnu Dalmaciju politički analitičar Danijel Vidović, naglasivši kako skandal jedino može biti to što Komšić već godinama sjedi u fotelji hrvatskog člana Predsjedništva BiH, i to uz pomoć bošnjačkih glasova.

– Kod Ursule von der Leyen i Marka Ruttea očigledno su prevagnuli diplomatski razlozi zašto su otišli u Predsjedništvo BiH, iako vjerujem da i oni dobro znaju da Komšić, kao politički radikal, nije dio rješenja, nego jedan od uzroka problema – istaknuo je Vidović podsjećajući da je Plenković jednako postupio i prilikom radnih posjeta BiH 2021. i 2023.

A mediji bliski gubitničkoj zeleno-narančastoj koaliciji /SDA-DF) okarakterizirali su Plenkovićev zaobilazak nelegitimnog Komšića u širokom luku kao nepoštivanje institucija BiH, dok je sarajevski Dnevni avaz, blizak SBB Fahrudina Radončića, napisao kako je skandal prouzrokovao sam Komšić.

Avaz piše kako Komšić uopće nije trebao biti na sastanku, a ranije je delegirao svoja dva savjetnika da ga tom prigodom predstavljaju. No, u zadnji je trenutak promijenio mišljenje i u utorak se ipak pojavio u Predsjedništvu.

-Da je, kako protokoli jedne ozbiljne države nalažu, odmah potvrdio sudjelovanje, Plenković ne bi ni razmatrao opciju susreta s njim, a ovako ga je doveo pred svršen čin”, ističe se u komentaru.

-Pitanje je što je htio postići. Da postidi Plenkovića, odnosno Hrvatsku, tjerajući ga da se sastanu, ili da ispadne žrtva. Jedno je sigurno, Komšićevi osobni obračuni s predstavnicima Hrvatske jučer su direktno ugrozili BiH, a on je bio spreman žrtvovati sve ono dobro što je postignuto u posljednje vrijeme da bi ispao baja (gazda). Na kocku je stavio i naš napredak ka EU, a posebno ozbiljnost države BiH koju, trebalo bi, predstavlja”, zaključuje se u komentaru Avaza.

Novinar Večernjeg lista Zoran Krešić za RTV Herceg-Bosne ocijenio je kako je sasvim prirodno i očekivano ono što je napravio Plenković te da je svojim nedolaskom u Predsjedništvo BiH zbog nelegitimnog Komšića pred ljudima Europske unije pokazao da se ne može uništavati i rušiti Daytonski mirovni sporazum.

-Uloga Komšića je da bude probošnjački lutak koji čini ogromnu štetu prije svega državi BiH. Zaobiđete ga i kažete da je on problem. Da je i došao najmanje što bi bilo za očekivati je da mu kaže da je nelegitiman i napusti sastanak-izjavio je Krešić./HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img