PREDLAŽU DA BOŠNJACI I DALJE BIRAJU DVA ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BIH

Komšićev DF danas predao svoj prijedlog Izbornog zakona, identičan SDA-ovom

Zastupnik Komšićevog DF-a u Parlamentu BiH Dženan Đonlagić potvrdio je Feni da je kao član Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona danas predao Prijedlog izmjena Izbornog zakona DF-a, a koji su kao Klub zastupnika predlagali još u veljači prošle godine.

“Cilj je otkloniti sve vrste diskriminacije građana po osnovu etničke pripadnosti, mjesta prebivališta i imati jednaku vrijednost glasa za sve”, izjavio je Đonlagić.

Kako je kazao, prijedlog je u skladu s Mišljenjem Europske komisije, rezolucijom Europskog parlamenta i stavom Vlade Njemačke.

“Kroz predložene izmjene se provode sve presude Suda za ljudska prava iz Strazbura. To znači da svaki građanin ima pravo da se kandidira i da bude biran. Brišu se etničke odrednice kod izbora za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, a uloga Doma naroda se svodi na jasno definirana i taksativno nabrojana pitanja od vitalnog interesa”, naglasio je Đonlagić.

Ocijenio je nedopustivim cementiranje etničkog koncepta kandidiranja i glasanja na izborima, što, dodao je, nije u skladu s presudama suda iz Strazbura, koje su “naša međunarodna obveza da bismo krenuli dalje ka Europskoj uniji”. Đonglagić nije spominjao obvezu provedbe presude Ustavnog suda BiH, koja nalaže osiguranje izbora legitimnih predstavnika u Federalni dom naroda i Predsjedništvo BiH

“Dobro je da od danas znamo kakve prijedloge je tko dostavio i što su ciljevi. I ako nekome do sada nije bilo jasno tko što želi, od danas jeste. HDZ je otišao i korak dalje u etničkom cementiranju pa sada traži da se ime kandidata iz HDZ-a ugradi u Izborni zakon i Ustav Bosne i Hercegovine. Ovo što su predložili je ponovno rađanje Herceg-Bosne, projekta koji je proglašen udruženim zločinačkim poduhvatom pred sudom u Haagu. Ovo ne smije i neće proći”, zaključio je u izjavi Feni predsjedavajući Kluba zastupnika DF-a i član Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona Dženan Đonlagić.

On nije naveo gdje je to u HDZ-ovom prijedlogu “ugrađeno ime kandidata HDZ BiH u Izborni zakon i Ustav BiH, niti “rađanje Herceg Bosne”./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

"ČUVAJTE SE LAŽNIH HRVATA"

Njemačka policija uhitila Srbe s lažnim hrvatskim putovnicama

Njemačka policija prije nekoliko dana je objavila priopćenje pod naslovom “Čuvajte se lažnih Hrvata”. U priopćenju navodi kako su 27. srpnja 2021. godine službenici federalne...