DRUGI BOŠNJAČKI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Komšić otvoreno za rušenje ustavnih temelja Bosne i Hercegovine

“Nakon Lukašenka, Zoran Milanović je jedini predsjednik neke države koji je nasamo primio Dodika. To dovoljno govori i o jednom i o drugom”, kazao je bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagirajući na posjetu Dodika Zagrebu.

Izjavio je da je pojam konstitutivnosti odbačen u Europskoj uniji.

“Što se tiče poštivanja i nepoštivanja, famozne konstitutivnosti, mogu reći da je to jedan sovjetski koncept rješavanja nacionalnog pitanja, koji je u EU u potpunosti, kao nazadan, odbačen. Dakle, bore se za ono što je davno prevladano. U EU sve su države građanske i ne poznaju nikakvu konstitutivnost. Bosna i Hercegovina teži ka EU, odnosno ka ukidanju te konstitutivnosti i ja to podržavam, unatoč otporima Zagreba”, zaključio je Komšić.

Ravnopravnost konstitutivnih naroda, Hrvata, Bošnjaka i Srba, prema ocjeni Ustavnog suda BiH, nadkrovljujuće je načelo Ustava BiH, koji predstavlja Aneks 4 Daytonskog sporazuma. Prema Mirovnom sporazumu iz Daytona Bosna i Hercegovina je konsociacijska demokracija, a takve su u Europi primjerice Belgija i Švicarska./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije