Komšić Izetbegoviću nepotreban

Sporazum lidera HDZ BiH, SDA i SNSD-a Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika o principima formiranja vlasti na državnoj razini očekivano su napali Izetbegovićevi oponenti u FBiH ( tzv BH. blok; SDP i Naša stranka) i Dodikovi u RS-u- Šarovićev SDS, dok ga je SDA-ova marioneta u Predsjedništvu BiH Željko Komšić protumačila na način koji najavljuje moguće Komšićevo odbijanje imenovanja SNSD-ova Zorana Tegeltije za mandatara Vijeća ministara.

Šarović ocjena kako je “Dodik kapitulirao”, “izdao vojnu neutralnost RS” i “trasirao put ka NATO-u” i optužba SDP-a i Naše stranke da su sporazumom “de facto pogaženi svi principi…pristupanja BiH… NATO-u”, te kako sporazum “otvara put vojnoj neutralnosti BiH”, međusobno se potiru. Tvrdnje Dodikovih i Izetbegovićevih oponenata zapravo idu u prilog tezi da je potpisani sporazum kompromis između isključivih zahtjeva srpske i bošnjačke politike o pitanju pristupanja BiH NATO-u, neophodan da bi se odlokiralo formiranje Vijeća ministara. To potvrđuje i izjava Bakira Izetbegovića da će u naredne tri godine put BiH prema Sjevernoatlanskom savezu biti usporen.

Za Hrvate ključni dio sporazuma sadržan je u točki 4. kojim su se potpisnici, a među njima i lider SDA Bakir Izetbegović, obvezali “Implementirati sve presude domaćih i europskih sudova koji se odnose na Izborni zakon BiH kako bi se osigurala ustavna i institucionalna ravnopravnost konstitutivnih naroda i građana, te njihovo legitimno predstavljanje na teritoriju cijele Bosne i Hercegovine, a u skladu s Ustavom BiH”.

Prihvaćanjem modela, kojim bi se provela presuda Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, ali i presuda europskog Suda za ljudska prava iz Strasbourgu, konačno bi se osigurao izbor legitimnih predstavnika Hrvata u Predsjedništvo BiH i federalni dom naroda, kao i druga dva naroda, te mogućnost kandidiranja pripadnika nacionalnih manjina za dužnosti u te dvije institucije. I pride, nakon više od deset godina, omogućilo održavanje izbora u Mostaru. Time bi nova vlast potvrdila privrženost načelima vladavina prava, ispunila ključne preporuke iz Mišljenja Europske komisije, osigurala političku stabilnost BiH i nastavila put prema EU, odnosno stjecanju statusa kandidata za članstvo u Uniji.

A upravo to smeta lažnim patriotima i kvazi ljevičarima, poput SDP-a, Naše stranke i DF-a koji su politički parazitirali na račun neustavnog Izbornog zakona, uzurpirajući hrvatske pozicije u vlasti, gurajući time BiH ka ambisu.

Nije, stoga, nikakvo čudo što su upravo SDP i Naša stranka tako žestoko napale upravo taj dio sporazuma, podvaljujući kako on osigurava “monopol HDZ-u na političko predstavljanje Hrvata”. Komšić o ovoj točki sporazuma još šuti, iako ona znači i njegovu političku eutanaziju, dok odredbu 3. dogovora trojice lidera; “Potvrditi opredjeljenje za unaprjeđenje odnosa s NATO-om, ne prejudicirajući buduće odluke u vezi s članstvom Bosne i Hercegovine”, tumači na način da nogovješćuje kako bi u Predsjedništvu BiH mogao glasovati protiv imenovanja Tegeltije.

”Mi smo sporazum shvatili da ako ide ANP onda je i mandatar OK”, kazao je danas Komšić.

Ne popustili li Izetbegović pred optužbama za izdaju i naloži SDA-ovom članu Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću da glasa za imenovanje Tegeltije, bez njegovog obvezivanja da će poslati ANP u Bruxelles, a Komšić ostane kod svog tumačenja sporazuma, po kojem nema imenovanja mandatara bez slanja ANP-a, moglo bi se dogoditi da bošnjački i srpski član državnog vrha (Džaferović i Dodik) preglasaju Komšića. Takva mogućnost otkrila bi Komšićevu političku težinu, pokazala kako Predsjedništvo BiH može odlučivati i bez njega, te da on može funkcionirati samo kako SDA-ov satelit. Komšić bi, naime, u slučaju preglasavanja mogao pokrenuti mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa. On bi se prema Ustavu, u tom slučaju, trebao obratiti Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta FBiH, koji njegov veto sigurno ne bi podržao, pa bi Dodikova i Džaferovićeva odluka o imenovanju Tegeltije za mandatara Vijeća ministara stupila na snagu kao odluka Predsjedništva BiH.

Može li Komšić, ako se za to odluči, na druge načine opstruirati uspostavu i funkcioniranje vlasti? S obzirom na njegovu ograničenu moć u Predsjedništvu BiH, te beznačajni parlamentarni kapacitet u federalnom i državnom parlamentu jasno je da ne može. Koalicija stranaka okupljena oko HDZ BiH, SNSD-a i SDA s SBB-om ima stabilnu većinu kako u zastupničkim domovima tako i u domovima naroda i državnog i federalnog parlamenta. Izetbegoviću Komšić i njegov DF zapravo i ne treba za formiranje i funkcioniranje vlasti, osim kako sredstvo majorizacije Hrvata u Predsjedništvu BiH, koje mu, pokazalo se do sada, nije donijelo ništa dobro. Dobro ga je samo zavadio s Hrvatima i Hrvatskom./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

BOGOLJUB DODIK

Preminuo otac Milorada Dodika

Bogoljub Dodik, otac srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika preminuo je sinoć.Kako javlja ATV, Bogoljub Dodik preminuo je sinoć oko 23 sata na UKC...