Komemoracija u znak sjećanja na ubojstvo Blaža Kraljevića

Danas se u Kruševa kraj Mostara održao komemorativni skup u znak sjećanja na pogibiju krilnika Blaža Kraljevića i njegovih osam pobočnika: Gordana Čuljka, Šahde Delića, Ivana Granića, Rasima Krasniqia, Osmana Maksića, Maria Medića, Vinka Primorca i Marka Stjepanovića, priopćeno je iz HSP BiH. Na današnji dan 9. kolovoza 1992. godine upali su u unaprijed postavljenu klopku Kažnjeničke bojne, zasuti su bili iz 20 automatskih pušaka, i tako je vodstvo HOS-a bilo likvidirano.

Komemorativni skup u znak sjećanja na pogibiju održao se u organizaciji udruge dragovoljaca HOS-a BiH, te Hrvatske stranke prava BiH. U sklopu obilježavanja dvadeset i druge obljetnice pogibije čelnika HOS-a služena je i Sveta misa zadušnica u crkvi Svetoga Ilije u Kruševu, a misu je služio mjesni župnik.

Na komemoraciji kod spomenika na Kruševu s paljenjem svijeća, polaganjem cvijeća dužnu počast ubijenima odali su članovi obitelji, pripadnici HOS-a, izaslanstvo HSP-a BiH, izaslanstvo HSP Grada Omiša, izaslanstvo općina Ljubuški.

Nakon toga nazočnima su se obratili Mladen Bošnjak, suradnik Blaža Kraljevića i nositelj liste HSP-a BiH za Sabor BiH, te dr. Zvonko Jurišić predsjednik HSP BiH.

U svome obraćanju Bošnjak je kazao kako je ovo velika bol i nepravda, ali kako se čovjek uvijek treba nadati boljemu sutra i kako će istina uvijek na kraju izaći na vidjelo. Ohrabrio je obitelj poginulih da ne dolaze na ovo mjesto s tugom u očima, nego s ponosom.

Nakon njega, u svome obraćanju dr. Zvonko se Jurišić dotakao nekoliko povijesnih činjenica o Blažu Kraljeviću, te je pročitao Blaževe riječi upućene svojim bojovnicima kada je osjetio kako bi mogao biti ubijen./HMS/

Najnovije